Witam serdecznie,

od 2 miesięcy jestem posiadaczem Giulietty.

Przez ten okres użytkowania wyłapałem kilka błędów, usterek w mojej Alfie.

ALFA ROMEO GIULIETTA
10' / 1.6 JTDM / 105 pes

1) Przy większych mrozach Alfa miała problem z odpaleniem, podejrzewam, że od 2010r. nie był zmieniany akumlator, więc po prostu jest słaby. Teraz trochę cieplej, więc problem się nie pojawia.
Więc pytanie pierwsze. Jaki akumlator kupić? Jaki ma to wpływ na system START/STOP? Czy trzeba szukać jakiegoś specjalnego i ma inne napięcia jak jest START/STOP?

2) START/STOP - sprzedawca podobno wyłączył go zdalnie na komputerze, żebym nie musiał tego robić za każdym razem manualnie na przycisku na desce rozdzielczej. Jak u Was z używaniem START/STOP? Używacie, czy odradzacie? Czy macie również wyłączoną opcję na komputerze?

3) Lusterko wsteczne / lusterko monochromatyczne - sądząc po braku tego "pstryczka" pod lusterkiem, oraz lampce w dolnej jego części myślę, że mam lusterko monochromatyczne. Jednak ono nie działa. Nigdzie nie mogę znaleźć włącznika/wyłącznika lub jakiejkolwiek funkcji. Co może być przyczyną, że to lusterko nie działa? Jazda w nocy ze świecącym użytkownikiem drogi za plecami jest już męcząca.

4) USB / Mp3 - w sumie całkiem niedawno znalazłem w schowku... Włożyłem pendrive, jednak nic nie działa. Czy pendrive musi być odpowiednio sformatowany? Czy jest jakaś specyfikacja co może zostać podłączone? PS. prądu na naładowanie telefonu też nie daje. Wygrzebałem na forum, żeby odpiąć i zapiąć klemę na nowo. Nie próbowałem jednak. Wolę jeszcze zapytać tutaj.

5) Poduszka powietrzna kierowcy - ciągle włącza się lampka przy uruchomieniu silnika na nowo. Wygrzebałem na forum, że może być to wina akumlatora.

Za każdą pomoc dziękuję