Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Felgi 8x17" ET35 będą do 147?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar dzordzo85
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 150KM Distinctive 2007r.

Question Felgi 8x17" ET35 będą do 147?

Witam. Piszę ten temat odnośnie felg 8x17" ET35 do AR 147. Znalazłem jeden temat ale już stary z 2012r. (http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._pasowaly.html). Chciałem napisać do jednego z wypowiadających się, ale nie wyśle mi wiadomości bo ma pocztę zapchaną niestety
    Dlatego postanowiłem założyć nowy temat przez fakt że będę kupował 17 na lato do mojej alfy (147 2007r. 1,9JTDm 150KM). I wybrałem już 3 modele obręczy:
    -O.Z. X-LINE X5B MATT GRAPHITE DIAMOND CUT 7,5x17” ET35
    -Sparco ASSETTO GARA MATT BLACK 7,5x17” ET35
    -momo revenge anthracite 8x17" ET 35

Jeśli chodzi o O.Z. i Sparko to jestem pewien że będzie ok bo miałem jeden sezon letni felgi 7,5x16" ET35 z oponami 205/55 i nic nie obcierało i opony były tylko lekko naciągnięte (nawet wyglądały lepiej niż takie dopasowane szerokością jak np: felga 7x17" i opony 215/45). W sklepach do których pisałem dopasowywali te fele w konfiguratorach i pisali że te felgi były testowane w moim modelu przez producentów więc muszą pasować. Dylemat mam tylko z tymi felgami momo - niby jedna z firm sama przedstawiła mi je w ofercie do mojego auta i piszą że producent ma homologację na śruby pływające w tych felgach do mojego auta i mają pasować tylko kwestia doboru opon. I tu właśnie poszła w ruch wyszukiwarka, ale nie znalazłem informacji ani opinii dotyczących dokładnie mojego modelu auta z takimi felgami (oprócz tematu tu na forum, ale jak pisałem chciałem zapytać na priv jednego z użytkowników ale nie udało się). Od tamtego tematu minęło 6 lat więc może ktoś w tym czasie zakładał takowe felgo do 147 lub na takich jeździ i mógłby się podzielić opiniami, uwagami. Mam opony 215/45 z moich starych felg 17 i jeśli chodzi o założenie ich na 8" szerokości felgę to wiem że będzie ok jak w 16 o których pisałem wcześniej. Chodzi mi o to czy nie będzie to za nadkola za bardzo wystawać i czy nie będzie to obcierać przy obciążeniu z tyłu i przy skręcie z przodu? Jak już pisałem chodzi mi o opinie i wypowiedzi osób które mają wiedzę praktyczną.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wypowiedzi

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar dzordzo85
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 150KM Distinctive 2007r.

Domyślnie

Sam sobie odpowiem w tym temacie - wczoraj przyszły felgi momo 8x17" ET35 5x100. Wszystko jest ok. Felga mieści się bez problemu i jeszcze jest 10mm przerwy od elementów zawieszenia. Opony 215/45 - nic bardzo nie naciągnięte i nic nie obciera przy pełnym skręcie kołami. Z tyłu tez nic nie obcierało jak jechałem z dwiema osobami na tylnym siedzeniu. Następne opony jak będę kupował to już 225/45 bo też będzie ok i jestem tego pewny. Felgi zamontowane na śrubach pływających, żadnych problemów z biciem czy jakimikolwiek oznakami że któraś z felg może nie być idealnie w osi. Może się komuś przydadzą te informacje.