Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: "Charczący" głośnik

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147 jtd 16V, 2003 rok, Alfa Romeo 159 SW TI 2.4

Domyślnie "Charczący" głośnik

Witam.

Koledzy proszę o pomoc jak w temacie. Głośnik drzwi lewych przy głośniejszym podkręceniu radia wydaje charczące dźwięki. Szczególnie przy niskich basowych tonach. Generalnie znalazłem instrukcję jak rozebrać boczek drzwi żeby dostać się do głośnika. Może ktoś ma zdjęcia z usytuowaniem spinek i śrub w tym boczku. Ułatwiłoby mi to demontaż. Opisany jest sposób na forum bardzo dobrze, ale brak zdjęć.
    No i właśnie czy trzeba rozbierać cały boczek czy da się wyjąć samą maskownicę głośnika żeby go wymienić? Domyślam się, że bez wymiany głośnika się nie obejdzie?

Może ktoś miał podobny problem, będę wdzięczny za pomoc.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Żeby wymienić głośnik musisz rozebrać boczek bo przez maskownice nie odkręcisz śrub, usytuowane są około 2cm poza obrysem maskownicy. Za charczący dźwięk przy niskich tonach to raczej wina zawieszenia, choć nie można wykluczać też cewki. Warto też zwrócić uwagę na kabel czy nie jest przytarty lub złamany lub sprawdzić kostkę czy łączy.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

STOP! Zanim wymienisz drzwi, powiedz jakie masz radio? Oryginalne? Ja ostatnio wymieniłem radio 2-din oryginalne na zwykłe i się okazało, że głośniki z charczących zmieniły się w fajne subwooferki, a muza brzmi lepiej niż na wieży HiFi w domu całkiem nietaniej. Możesz o tym poczytać, jest nawet fotka w innym poście o tym tu na forum, ciągle na górze aktywnym.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147 jtd 16V, 2003 rok, Alfa Romeo 159 SW TI 2.4

Domyślnie

To mnie kolega zaskoczył. Mam radio oryginalne to duże z nawigacją, czyli chyba właśnie 2-din. No i teraz dylemat...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Cytat Napisał xrayPL Zobacz post
    STOP! Zanim wymienisz drzwi, powiedz jakie masz radio? Oryginalne? Ja ostatnio wymieniłem radio 2-din oryginalne na zwykłe i się okazało, że głośniki z charczących zmieniły się w fajne subwooferki, a muza brzmi lepiej niż na wieży HiFi w domu całkiem nietaniej. Możesz o tym poczytać, jest nawet fotka w innym poście o tym tu na forum, ciągle na górze aktywnym.
    Sugerujesz że końcówka mocy w radiu by była za to odpowiedzialna?