Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Tarcie przy skręcaniu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9jtdm 8v 120km

Domyślnie Tarcie przy skręcaniu.

Witam.
    Mój samochód to alfa 159 SW 1.9jtd 120km 8v 2008rok.

Problem polega na tym, że podczas kręcenia kierownicą w miejscu lewo prawo na twardym podłożu pojawiają się straszne odgłosy tarcia. Odgłosy nie są słyszalne z zewnątrz, pod maską nic nie słychać oraz w pod autem też jest cicho, słychać to jedynie w kabinie. Przy kręceniu kierownica stawia duży opór i pojawiają się na niej wyczuwalne drgania, towarzyszy temu dźwięk tarcia i czasami jakieś inne odgłosy puknięć, przeskoków.
    Czy w waszych alfach również na postoju ciężko się kreci kierownicą ? Dodam, że na śniegu lub innym lodzie przy kręceniu w miejscu zjawisko to było mniej zauważalne.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Prawdopodobnie maglownica do regeneracji. Płynu od wspomagania Ci nie ubywa?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Maglownica była regenerowana jakieś 4 miesiące temu, jest jeszcze na gwarancji. Od początku zakupu alfy miałem ten problem. Po regeneracji maglownicy drgania i tarcie nie przestało. Do regeneracji zmusił mnie fakt już jeż wcześniej bardzo pukała aż w końcu wypluła uszczelniacze. Na gwarancji mam zapisane, że zostało w niej 20% luzu. Ponoć była w strasznym stanie i ma nawet wymienioną listwę. Teraz zastanawiam się czy regeneracja została przeprowadzona prawidłowo ? Płynu nie ubywa, a w zbiorniczku nic nie bulgocze.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Ja mialem podobne zjawisko i okazalo sie ze winna byla metalowa osłona tarczy hamulcowej w prawym kole ktora byla wyzkrzywiona i przy skręcaniu tarla o felge. Ciekawe bylo to ze wlasnie odczuwalne i słyszalne bylo to najbardziej na asfalcie a mniej na miekkim piachu.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Postaram się jutro sprawdzić, jeżeli będzie to możliwe, dodam jeszcze, że coś mi coraz bardziej szumi w okolicach prawego koła.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Zatem sprawdziłem obie osłony tarczy i nic nie ociera, poza tym wątpię żeby akurat to było przyczyną. Dodam jeszcze, że kierownica słabo odbija, zazwyczaj skokami no i cały czas są na niej te drgania ;/ Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ? Jazda z takim układem kierowniczym staje się powoli męcząca.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

To moje pomysly niestety na tym sie kończą

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Daro71
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDM

Domyślnie

Witam.

Mam podobny problem. Zaczął się niedługo po zakupie (inne z resztą też, ciekawe czemu jest tak najczęściej?), przy skręcaniu, czy w trakcie jazdy, czy na postoju, występuje to wkurzające tarcie.
    Próbowałem czegoś dowiedzieć się od mechaników czy na grupie w FB, ale niewiele to pomogło.
    Podejrzenie padło na zbiorniczek płynu wspomagania, który zgodnie z sugestią wymieniłem, jednak okazało się to strzałem nie trafionym. Kolejne podejrzenia to maglownica lub pompa wspomagania. Nie robiłem jeszcze nic w tym temacie, nie chcąc w tej chwili pchać się w kolejne koszty, gdyż wyczytałem też iż mogą to być tuleje przedniego górnego wahacza.
    Zbyt dużo tych niewiadomych by strzelać w ciemno, pewnie niebawem udam się na stację kontroli, panowie dość precyzyjnie określili problemy w zawieszeniu mojego paska, który póki co musi jeszcze poczekać na sprzedaż.
    Może po prostu coś się zapiekło. Dźwięk z początku po odpaleniu po dłuższym postoju jest dużo mniej słyszalny, nasila się po krótkim czasie..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Wymieniałeś coś, lub jesteś na dobrej drodze do rozwiązania problemu ? Ja nadal borykam się z tym, podejmę jeszcze próbę wymiany płynu wspomagania, ale nie wiem czy ma to sens, bo regenerowałem swoją maglownicę i jest zalana nowym płynem, ale problem tarcia i drgań przenoszących się na całe auto nadal występuje.

Użytkownik Świeżak Avatar Imperior
    Mieszka w
    Jelenia Góra, Głogów
    Auto
    AR 159 2,4JTD

Domyślnie

Ja mam ten sam problem i dalej nie wiem, czym jest spowodowany. Płyn i zbiorniczek wymieniłem, ale podobno w 2,4 jtdm zmian w zbiorniczku nie było. Problem nie zniknął. Widzę, że po regeneracja przekładni też nic nie daje, zostaje więc pompa, albo przycinający się gdzieś zawór zwrotny. W 1,9 ten zawór jest w śrubie na połączeniu węża zasilającego z przekładnią.
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...t=#post1863553 post 35.
    Możecie go wymienić i sprawdzić czy to pomoże. Gdzieś w tym temacie jest nr katalogowy tego zaworu i można go kupić chyba za 50 zł.
    W 2,4 nie ma go tam, więc pewnie znajduje się w pompie.

Edit:
    W 2,4 jest ten zawór w śrubie na wężu zasilającym, przykręcany do przekładni. Czyszczenie nic mi nie dało, otwiera się dość lekko. Jak wymienię, to dam znać, czy to jest rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez Imperior ; 08-04-2017 o 15:23