1 na zdj to termostat chodnicy oleju
2 kanały na chłodnice oleju
3 kanał zasilający silnik przefiltrowanym olejem
4 kanał idący z pompy oleju do filtra ( zawór zwrotny tam jest po to aby olej nie spływał z podstawy filtra na zgaszonym silniku) olej płynie z "4" przez filtr i wychodzi przefiltrowany z kanału "3" na blok
Dzięki za info, naprawdę duża pomoc. Zastanawiam się jeszcze czy ten zawór, to jest część wymienna, czy może to już kompletna podstawa filtra oleju ??
Witam, potrzebuję pomocy. czy ktoś wie co to na zdjęciu podstawy filtra nr 1. Cieknie mi stamtąd olej. Czy można to odkręcić i założyć uszczelkę? Są tam 4 śrubki. Czy tam jest jakiś zawór? Czy jak to wyjmę to będę to w stanie wsadzić z powrotem?
ćwiczyłem temat ze 3 lata temu, może coś się zmieniło z dostępnościami i cenami, ale komplet uszczelnień do podstawy 2,4 kosztował prawie 200zł, też mi podciekało z tej pokrywki, ona się odkształciła w moim przypadku i dlatego popuszczała. W każdym razie podejścia mechanik miał trzy: 1. zamówił i wymienił uszczelnienia - ciekło. 2. kupiliśmy używkę - dalej ciekło. 3. znajomy wyciął z blachy 3mm taki kształt jak ten plastik + uszczelka i przestało cieknąć.
Witam bardzo mi pomogłes bo chciałem zamawiac używkę. A gdzie kupiłeś uszczelki
Mechanik sam coś wydumał pod tą blaszkę.