Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Inny pomysł na klapy wirowe w jtdm

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brera 2,4jtdm

Domyślnie Inny pomysł na klapy wirowe w jtdm

Cześć.
    Nie znalazłem na forum nigdzie takiego rozwiązania, dlatego postanowiłem założyć nowy post. Jeśli pomysł jest niewypałem, proszę o wyrozumiałość wszak MECHANIKIEM NIE JESTEM. Dobra do rzeczy: jak każdy posiadam diesla z klapami wirowymi w Alfie rysuje mi się czarny scenariusz odpadnięcia klapy i wiadomego spustoszenia silnika. Większość z Was klapy usuwa poprzez demontaż kolektora i wyrzucenie klap. Mój pomysł zrodził się kiedy zobaczyłem zdjęcie takiego kolektora od strony klap. Jak sobie wyobraziłem klapy wykonując ruch obrotowy w kolektorze odpadają bo zanieczyszczenia ze spalin osadzają się na ściankach kolektora, z czasem klapki coraz ciężej chodzą (+ tworzą luzy na łożysku ), następuje zmęczenia materiału i urywają się. Więc czy problemu nie rozwiązałoby odłączenie klap od mechanizmu sterującego i ustawienie ich na sztywno w pozycji otwartej? Wtedy na klapę nie działałyby żadne siły oprócz ruchu powietrza ze spalinami tylko na krawędź o grubości klapki, więc raczej nieznaczne. Takie rozwiązanie choć nie wyklucza oderwania się klapki, jeśli ta np. już ledwo wisi, ale chyba w dużym stopniu niweluje prawdopodobieństwo odpadnięcia. Jest też dużo bardziej budżetowe i mniej ingerujące niż usuwanie fizyczne klap, bo właściwie nic nie trzeba demontować oprócz mechanizmu. Kolektora nieruszamy.
    Czekam na Wasze opinie lub fale krytyki .

poniżej zdjęcie kolektora

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kolektor.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	54.7 KB
ID:	225111

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Ja mam zablokowane w pozycji otwartej i tak jezdze. Tak kupilem auto z zablokowanymi.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brera 2,4jtdm

Domyślnie

Dzięki szaq za odpowiedź. Zrobiłbyś fotkę jak masz to zrobione?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Po jakimś czasie i tak pojawia się nieszczelności, ja miałem takie rozwiązanie i ostatecznie klapy i tak usunąc musiałem.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Po pierwsze w Twojej 2,4 klapy nie odpadną ponieważ ich konstrukcja to uniemożliwia. Jeżeli klapa jest szczelna to jej zablokowanie w pozycji otwartej nie spowoduje z czasem nieszczelności, ponieważ nie wykonuje ona ruchu obrotowego i tym samym nie eksploatuje uszczelnienia. Rozwiązanie dobre
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Proste i skuteczne, ja sie wczoraj wk...łem. Wymieniałem kolektor na nowy i okazało się że wytrzymał raptem 70 tyś km i znowu zaczyna puszczać .... przy następnej wymianie rozrządu klapy wylecą na dobre....

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wiatr0k Zobacz post
    Zrobie Ci zdjecie. Zrobione jest to plastikowa "trytka" od gory. złapane do rurek od wtryskow

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cześć.
    Nie znalazłem na forum nigdzie takiego rozwiązania, dlatego postanowiłem założyć nowy post. Jeśli pomysł jest niewypałem, proszę o wyrozumiałość wszak MECHANIKIEM NIE JESTEM. Dobra do rzeczy: jak każdy posiadam diesla z klapami wirowymi w Alfie rysuje mi się czarny scenariusz odpadnięcia klapy i wiadomego spustoszenia silnika. Większość z Was klapy usuwa poprzez demontaż kolektora i wyrzucenie klap. Mój pomysł zrodził się kiedy zobaczyłem zdjęcie takiego kolektora od strony klap. Jak sobie wyobraziłem klapy wykonując ruch obrotowy w kolektorze odpadają bo zanieczyszczenia ze spalin osadzają się na ściankach kolektora, z czasem klapki coraz ciężej chodzą (+ tworzą luzy na łożysku ), następuje zmęczenia materiału i urywają się. Więc czy problemu nie rozwiązałoby odłączenie klap od mechanizmu sterującego i ustawienie ich na sztywno w pozycji otwartej? Wtedy na klapę nie działałyby żadne siły oprócz ruchu powietrza ze spalinami tylko na krawędź o grubości klapki, więc raczej nieznaczne. Takie rozwiązanie choć nie wyklucza oderwania się klapki, jeśli ta np. już ledwo wisi, ale chyba w dużym stopniu niweluje prawdopodobieństwo odpadnięcia. Jest też dużo bardziej budżetowe i mniej ingerujące niż usuwanie fizyczne klap, bo właściwie nic nie trzeba demontować oprócz mechanizmu. Kolektora nieruszamy.
    Czekam na Wasze opinie lub fale krytyki .
    Wszystkiego nie da się przeczytac, była już mowa o takich rozwiazaniach np. tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml?language=no, w poście 421 tego tematu wspominam o podobnym rozwiązaniu w kolektorze, który ma inne sterowanie klapami. W aucie z dużym przebiegiem, z niezaślepionym EGR-em i tak warto kolektor wyjąć i wyczyścić z nagaru.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

sorka ze dopiero teraz
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	70.5 KB
ID:	225292Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1591.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	44.6 KB
ID:	225293

Jak cos to moge Ci na maila podeslac