co moze byc powodem szarpania jezdzac na gazie? na benzynie tego objawu niema.
co moze byc powodem szarpania jezdzac na gazie? na benzynie tego objawu niema.
opisz trochę dokładniej. jak jest na wolnych czy ciągnie na obrotach czy nie. jak miałem uszkodzony wtrysk do gazu to szarpał na wolnych niby równo ale przyduszało go a na obrotach jak jechał to po prostu jechał ale jakby miał 20KM.
na wolnych obrotach szarpie zeby temu zaapobiec musze fest przygazowac lub wdusic sprzeglo tak jakby dusil sie na wolnych i wtedy zaczyna szarpac. nie ma tego objawu na wysokich.dodam ze sekwencja.
Oj mam to samo u siebie, niektorzy twierdza ze sa silniki ktore nie lubia gazu.
Mam AR156, silnik 1.6 16V TwinSpark. Jezeli znajdziecie na to rozwiazanie to bedzie super.
to jest świetne stwierdzenie "ten silnik nie lubi gazu" i po kłopocie (oczywiście ze strony montującego instalację)...
Fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, ale przejrzałem trochę różnych forum przed założeniem gazu, żeby uniknąć czegoś takiego... i naczytałem się o problemach z wtryskami gazu - a mianowicie, że w alfach jest taki problem: jak ustawisz czasy wtrysku żeby było dobrze na max obrotach, to na wolnych jest źle i na odwrót - jak wolne OK, to na max nie ciągnie jak powinien... jaka na to rada?
Znalazłem tylko jedną: dać lepsze/szybsze (czyli najczęściej niestety droższe) wtryski....
To co napisałem dotyczyło V6, ale objawy macie podobne, więc analogicznie - może być to samo.
PS. Zainwestowałem w dobre wtryski i od początku zero problemów - instalacja ma już prawie rok, silnik 2.5V6...
pozdrawiam,
~tomaz
Userzy to nie wróżki !!!!
Proszę napisać jaka to instalacja [ marka]
Jaki reduktor
Jakie wtryski
Miłe byłyby zdjęcia miejsca wtrysku lpg w kolektorze.
Czy na benzynie był robiony jakiś przegląd tz. czy wszystko jest sprawne ,sonda itd?
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
A kiedy zmienialiście u siebie kable i świece? Z tego co wiem, układy LPG wymagają układ zapłonowy w nienagannej kondycji, gdyż iskra do przeskoczenia na gazie potrzebuje większego napięcia niż na rozpylonej benzynie. Próbował ktoś robić coś w tej kwestii? ( dodam, że i moje auto szarpie na LPG na niskich obrotach jest to bardzo odczuwalne. Np jak pracuje na luzie silnik poniżej 1000rpm i dodam mu gwałtownie gazu w deskę, to jest taki efekt jakby silnik się momentalnie zadławiał i prawie gasł.. Na PB jest to niemal nie zauważalne - ale TEZ TO DA SIĘ WYCZUĆ... dlatego ja u siebie podejrzewam układ zapłonowy.. zacznę chyba od kabli WN... moje mają rezystancję prawie 3kOhm a powinny mieć 2kOhm. )
Ostatnio edytowane przez minciu ; 07-06-2009 o 20:33