Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Drgania na niskich obrotach po wymianie sprzegła i dwumasy.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Oleśnica/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2001 115KM

Domyślnie Drgania na niskich obrotach po wymianie sprzegła i dwumasy.

Witam serdecznie.
    Jestem posiadaczem alfy 156 1.9 JTD 115KM z 2001 roku, wymienione ostatnio zostało koło dwumasowe, zestaw sprzęgła z łożyskiem wyciskowym, uszczelniacz wału korbowego oraz olej w skrzyni biegów. Po wymianie mam dwa "problemy", pierwszym sa drgania auta na niskich obrotach, nie sa mocne lecz wczesniej nie wystepowały, kolejnym jest stukniecie przy szybkim puszczeniu sprzegła przy zmianie biegów, najczęściej przy zmianie z 2 na 3 zastanawiam sie w czym szukać przyczyn tych dolegliwości.
    Chcial bym tez zakupic kabel diagnostyczny, byłbym wdzięczny za podleslanie linka do odpowiedniego dla mojego modelu i rocznika (na allegro wiekszosc kabli ma opis "obsługa aut wszystkich marek wyprodukowanych po 2001 roku (benzyna) i 2003 (diesel)" niestety moje autko jest z 2001r :/).

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 Busso

Domyślnie

#1 Możliwe że dwumasa którą kupiłeś jest po regenerce i ma luz przez co masz drgania. Jeśli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie mnie z niego jednak nie raz widziałem "nowe" dwumasy wyjęte z pudełka z wiekszym luzem niż stare wyjmowane z samochodu

#2 złącze ELM 327 na Bluetooth + aplikacja Alfa Obd z chomikuj do skanowania błędów powinno wystarczyć

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Żelistrzewo
    Auto
    Alfa romeo 156 1,9 JTD 8V Sportwagon

Domyślnie

Witaj ja mam to samo po wymianie dwumasa i sprzęgła i wyszło na to że jest do wymiany przegub wewnętrzny ale to już było wiadomo przy zdejmowaniu skrzyni
    A objawy przegubu są łatwe do rozpoznania wystarczy przy jeździe puścić szybko gaz albo dodać
    A jak się mylę to wyprowadzić mnie z błędu

Mieszka w
    Oleśnica/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2001 115KM

Domyślnie

Czesci byly nowe, mam przynajmniej taka nadzieje, w kazdym bądź razie mialy byc nowe. Nie napisalem jeszcze o kolejnych dolegliwosciach, pedal sprzegla po lekkim wcisnieciu dosc mocno drga, a dzwignia zmiany biegow czasem sie rusza, najczesciej przy dodawaniu i odejmowaniu gazu.

Mieszka w
    Żelistrzewo
    Auto

Domyślnie

Troche dziwne z tym drganiem pedału?
    Ale jeśli chodzi o drążek to może być wina poduszki pod skrzynia biegów czytaj już może być do wymiany.Łatwo można to sprawdzić musisz kogoś wziąść do pomocy.Odpalasz silnik zaciagasz reczny i wciskasz pedał hamulca dla bezpieczenstwa i wtedy wbijasz bieg i ostro puszczasz sprzegło ale tak aby auto nie zgasło a było słychać uderzenia a drugi idzie i patrzy na silnik czy sie rusza jak tak to napewno poducha.
    Otym masz dużo wszedzie nie tylko tu na alfa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gcredhot18
    Mieszka w
    Swieradow-Zdroj/Wrocław Poland
    Auto
    Była 159 SW 1.9 JTDm 2006r. Jest XF 2017. 241KM

Domyślnie

jesli kabel to najlepiej bezposrednio od producenta.masz pewnosc,ze oryginał.Cenowo tez jest ok. do kabla wystarczy z chomika sciagnąć MESa i mozesz juz diagnozować auto tu masz link: https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-...tyku-obd2.html

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Ja bym sprawdził ten dwumas. Pytanie z jakiej firmy był ?? Ja wymieniłem dwumas sprzęgło, docisk i uszczelniacz wału, po wymianie takie same objawy. Pulsowanie pedału sprzęgła, po czasie zaczęło kołysać autem. Wymieniłem opony, dwie całe półosie razem z przegóbami wewnętrznymi, poduchę skrzyni, tarcze hamulcowe, ogólnie kupa kasy w błoto, aha jeszcze mech. różnicowy. I skłaniam się jednak do dwunastu tylko że w moim przypadku już za późno na reklamację i kasa pójdzie w błoto. Dwumasy często są regenerowane więc po mimo braku luzów wyważenie może być do d...y

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Ja po wymianie kompletu sprzęgła i dwumasy miałem to samo. Drgania auta przy ruszaniu ,złe znoszenie niskich obrotów,drgania pedalu sprzęgła. Słowem gorzej bylo po wymianie niz przed. Zestaw był valeo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie

Kurde tak czytam i się obawiam, robię sprzęgło u siebie w AR i nie mam objawów uszk. dwumasu. Wymieniam bo zaczyna się ślizgać i strasznie wysoko łapać zaczyna. Przy ruszaniu też już tak szarpie. Robić z dwumasą czy bez teraz? Jak trafi mi się takie jak Wam, mechanik krzyczy sobie za wymianę 500zł. Na razie mam zamówiony komplet VALEO bez 2masy.

Mieszka w
    Żelistrzewo
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Przemekkk97 Zobacz post
    Kurde tak czytam i się obawiam, robię sprzęgło u siebie w AR i nie mam objawów uszk. dwumasu. Wymieniam bo zaczyna się ślizgać i strasznie wysoko łapać zaczyna. Przy ruszaniu też już tak szarpie. Robić z dwumasą czy bez teraz? Jak trafi mi się takie jak Wam, mechanik krzyczy sobie za wymianę 500zł. Na razie mam zamówiony komplet VALEO bez 2masy.
    Witaj jak chcesz auto zostawic sobie na jeszcze pare lat to wymień z dwumasą i calymi uszczelnieniami bo jak dwumas nie wytrzyma nowego sprzegła a tak jest czesto to masz dwa razy robocizna.Tylko jak rozumiesz ze trafi się jak nam? Ja zamowiłem komplet dwumasa sprzegło z neta i wszystko jest ok nic sie nie dzieje złego prócz tego co pisałem że wyszło przy wymianie że mam do wymiany przeguby.

- - - Updated - - -

Też nie rozumiem ceny za wymiane sprzegła u mnie za wymiane życzą sobie 300-350.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Ja po wymianie kompletu sprzęgła i dwumasy miałem to samo. Drgania auta przy ruszaniu ,złe znoszenie niskich obrotów,drgania pedalu sprzęgła. Słowem gorzej bylo po wymianie niz przed. Zestaw był valeo.
    Witaj i coś z tym zrobiłeś?
    co było nie tak?