Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Bieg wsteczny

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lotek900
    Mieszka w
    Płaza
    Auto
    Były: Alfa Romeo 156 1.6 T.S, Alfa Romeo 156 1.9 JTD, Alfa Romeo 166 3.0 V6, Alfa Romeo 156Ti

Domyślnie Bieg wsteczny

Witam, od czasu do czasu mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego w moim GT. Otóż wygląda to tak, że po nocy, albo po pracy po dłuższym postoju +/- 9 godzin nie mogę wrzucić biegu wstecznego w mojej Alfie. Czujniki parkowania piszczą ale lewarek jest jak by zablokowany i nie da sie wrzucić wstecznego. Pomaga wtedy wrzucenie jedynki ruszenie delikatnie do przodu i przebicie od razu na wsteczny. Powiem tylko że sprzęgło jest świeże, tzn wymieniony cały komplet na nowy w maju 2016 roku i ma przejechane ok 10-15 tys km. Ktoś podpowie czym to może być spowodowane ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo GT 150KM 2006 R.

Domyślnie

Jestem świeżo po naprawie takiej usterki jak opisujesz, wsteczny wbijesz jeszcze jak będziesz trzymał nie wbijający się wsteczny i będziesz puszczał sprzęgło to też wtedy ci wejdzie, a co do naprawy to czeka cię wymiana skrzyni biegów 600zł używka i po krzyku. Przed wymianą skrzyni biegów wymień sobie najpierw olej w skrzyni biegów bo pewnie nigdy nie był wymieniany, czasami pomaga wymiana samego oleju a jak nie to skrzynia.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA GT 1.9 (2005)

Domyślnie

Wysprzęglik tez wymieniałeś?

Mieszka w
    Płaza
    Auto
    Były: Alfa Romeo 156 1.6 T.S, Alfa Romeo 156 1.9 JTD, Alfa Romeo 166 3.0 V6, Alfa Romeo 156Ti

Domyślnie

No to mnie pocieszyliście, nie ma co Nie wysprzęglika nie wymieniałem. Ale w najbliższym czasie chyba się tym zainteresuje, zacznę od wymiany oleju w skrzyni na nowy i zobaczymy czy będzie lepiej, jak nie to wysprzęglik.
    P.S ile oleju wchodzi do skrzyni? i jaki olej najlepiej wlać?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał slig2 Zobacz post
    Jestem świeżo po naprawie takiej usterki jak opisujesz, wsteczny wbijesz jeszcze jak będziesz trzymał nie wbijający się wsteczny i będziesz puszczał sprzęgło to też wtedy ci wejdzie, a co do naprawy to czeka cię wymiana skrzyni biegów 600zł używka i po krzyku. Przed wymianą skrzyni biegów wymień sobie najpierw olej w skrzyni biegów bo pewnie nigdy nie był wymieniany, czasami pomaga wymiana samego oleju a jak nie to skrzynia.
    A pomyślałeś chociaż przez chwilę, że używana skrzynia biegów też może mieć uszkodzony synchronizator biegu wstecznego i będzie to samo? To co opisałeś, nie nazywamy naprawą.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Płaza
    Auto

Domyślnie

W sumie to masz rację, też o tym później pomyślałem, że kupię używkę a nie wiadomo czy ona nie bedzie w takim samym lub gorszym stanie niż moja. Da rade sam synchronizator odratować, tzn nie samemu ale jakiś spec od skrzyń?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA GT 1.9 (2005)

Domyślnie

Mi wsteczny nie chciał wchodzić po tym jak wysprzęglik zaczynał kończyć swój żywot. Nie zgrzyta Ci przy jeszcze jakiś biegach? Nie masz innych objawów ?

Mieszka w
    Płaza
    Auto

Domyślnie

Nie, inne biegi wchodzą ok, tylko wsteczny zgrzyta jak chce do wbić i jednocześnie delikatnie puszczę sprzęgło żeby wszedł bieg.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja tak mam od 5 lat. I tak długo jeszcze

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Też miałem taki problem u siebie, dodatkowo lubił czasami wyskoczyć.
    Przy okazji naprawy skrzyni okazało się, że winny był wałek wstecznego razem z łożyskiem, a właściwie tym co z łożyska zostało. Sam wałek kosztuje, o ile dobrze pamiętam, jakieś 600 czy 800 PLN. Wymieniony i spokój.