Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Mały problem z Alfą

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    AR GT 1.9 JTD 2005r. 170PS

Exclamation Mały problem z Alfą

Witam, jestem dumnym posiadaczem Alfy Romeo GT od miesiąca i zdążyłem się już zakochać w tej marce.
    Przez ten miesiąc nie było żadnych problemów, do czasu.
    Wczoraj w godzinach popołudniowych postanowiłem umyć moja GT, w trakcie powrotu do domu zatrzymałem się jeszcze w sklepie i po ponownym odpaleniu silnika coś zaczęło się dziać(dodam że temperatura spadła do 0*C). Mianowicie zauważyłem że szyby przestały reagować(lewa odsuwa i zasuwa się przy otwieraniu prawa została opuszczona i tak została) na oba przyciski l, druga rzecz znikła temperatura zewnętrzna, zaczął migać licznik km i tryb automatyczny na klimatyzacji nie podswietla się(dioda pomarańczowa) i nie może nagrzac kabiny..

Co może być przyczyną? Może jakiś czujnik zalalo woda?
    Jutro sprawdzę bezpieczniki.
    Proszę o pomoc! Z góry dziękuję i pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Winio007
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo GT, 1.9 JTD 150 KM, 2007 r.

Domyślnie

Wcześniej szyby zapewne działały prawidłowo, a gdy ją umyłeś to po jakimś czasie spadła temperatura na zewnątrz ok. 0* tak? Może coś tam lekko przymarzło, sprawdź szyby w dzień jak będzie najcieplej, odłącz na chwilę akumulator i zaprogramuj szyby wg. instrukcji. Oj te nasze szyby nie lubią niskich temperatur a już szczególnie uszczelki jak nie były smarowane czymś.
    Co znaczy, że zniknęła Ci temp. zewnętrzna? Nie wyświetla się?
    Co do migającego licznika to nie mam pojęcia, może ktoś Ci zaraz coś podpowie...
    Tryb automatyczny klimy nie chce się włączyć, a klima rozumiem normalnie się włącza? Poniżej pewnej temperatury sama klima nie chce się włączyć, dopóki się nie rozgrzeje, takie o zabezpieczenie.
    Jeśli wszystko wcześniej działało przed myciem i nie miałeś takich problemów jak były niższe temperatury to zobacz na wszelkich czujnikach czy nie są odsłonięte/niezabezpieczone przewody od kostek. Jeśli coś znajdziesz to możesz w miejsce łączenia kostki z kabelkami psiknąć coś dedykowanego do styków by je oczyścić. Niestety tak na odległość też ciężko stwierdzić gdzie mogło Ci nalecieć jakiejś piany czy wody, ale zalanie jest możliwe. Jak mi mechanik mydlin nawalił na właśnie taki odsłonięty czujnik to ECU dostało dosłownego pier***ca, że nawet mój ojciec elektryk z zawodu rozkladał ręce i nie wiedział gdzie może być problem. A starczyło wypiąć kostkę od czujnika klimy i... magia, działa! Oczyściłem i wszystko gra, a ile ja się wtedy okląłem...
    Ostatnio edytowane przez Winio007 ; 22-04-2017 o 00:55 Powód: Błąd

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Jestem zielony kompletnie w tych tematach, czy mógłbym prosić o te schematy czujników bo nie wiem kompletnie gdzie ich szukać :/ czy po odpieciu krem z akumulatora nic się nie stanie z komputerem i jak zaprogramować te szyby?

Teraz sobie przypomniałem że dość intensywnie myłem lusterka bo było na nich pełno muszek, a podobno w prawym jest czujnik zewnętrzny od klimatyzacji więc mogło coś tam zalać.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    GS
    Auto
    GT 1.9JTDm

Domyślnie

Jeśli nie działają szyby i nie pokazuje temperatury to coś jest nie tak z panelem sterowania szyb - po jego odłączeniu również nie pokazuje temperatury.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Może coś dopadło przekaźnik tego panelu sterowania szyb? tylko gdzie go szukać

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    GS
    Auto
    GT 1.9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał dasio125 Zobacz post
    Może coś dopadło przekaźnik tego panelu sterowania szyb? tylko gdzie go szukać
    przełacznik sterowania szyb to wiadomo gdzie, a żeby dostać się do sterownika musisz ściągnąć lewy boczek. Sterownik znajduje się w lewym dole drzwi.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lebrasky Zobacz post
    przełacznik sterowania szyb to wiadomo gdzie, a żeby dostać się do sterownika musisz ściągnąć lewy boczek. Sterownik znajduje się w lewym dole drzwi.
    może i masz racje teraz patrzyłem na ten przełącznik i w ogóle nie ma nawet podświetlania.. sprawdzałem też z pilota czy da się odsunąć i zasunąć szyby, zero reakcji

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomoc!! Wyciągnąłem ten przełącznik wyczyściłem styki i wszystko śmiga jak powinno!
    Wszystkie te usterki co opisałem zniknęły
    Pozdrawiam!