Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Najczęstsze problemy z elektryka w 156

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa romeo 156

Domyślnie Najczęstsze problemy z elektryka w 156

Witajcie przelecialem Internet w poszukiwaniu częstych problemow z elektryka w naszych bellach i niestety nic nie znalazłem wiec postanowiłem założyć nowy temat.
    Jako ze od niedawna jestem właścicielem belli pewnie dużo jej grymasow przede mna .
    Dlatego zakładam ten temat .
    1.Prosił bym o wypisanie częstych i ciężkich przypadków problemów z elektryka
    2. Gdzie warto jest szukać usterki ?
    3. Jak to naprawic , zregenerować , czy tez wymienić bądź jak sir do tego dostać.
    ## Prosze Was o podanie swoich przypadków , tego jak z tym problemem sobie poradziliscie , gdzie znaleźliście przyczyne itp.
    Post napewno przyda sie dla potomnych

1mój problem to niegasnace oświetlenie wnetrza raz jedna lampka nie gasnie , drugi raz inna i tak w kolko. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukac przyczyny ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Didi1102
    Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

Powazna awaria może być spowodowana zurzytym aku przy spadku napieia pnizej 9v np odpalanie w zimie powoduje zablokowanie sterownika airbag nie mozna wykasowac bledu 01 pozostaje wymiana albo programowanie obie czynnosci sa drogie :/

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar ktoś ŁDZ
    Mieszka w
    Łódź - Teofilów
    Auto
    AR 156 SW 2.4 JTD 10v +

Domyślnie

Przednie głośniki jak przestaną Ci działać wystarczy tę główną wtyczkę w drzwiach rozpiąć i przeczyścić. U mnie pomogło i działają idealnie.

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

1. Statystycznie dosyć często przepalają się żarówki świateł mijania. I są to chyba jedyne żarówki zewnętrzne, których przepalenie się nie jest sygnalizowane ikonką na zegarze .
    2. Dosyć często też pojawia się kontrolka poduszki powietrznej, zwykle winowajcą jest kostka łącząca przewody pod fotelami kierowcy/pasażera. Bardzo często wystarczy poruszać kablem i błąd da się skasować w komputerze. W wersji poliftowej gaśnie zdaje się samoczynnie, w przedlifcie trzeba komp. Tak więc jeśli masz przedlifta, to niebieski kabel od Viakena https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-...tyku-obd2.html + FES/MES (może być wersja demo, o ile pamiętam), no i jakiś laptop. Zakup kabla zwróci się już za pierwszym razem .
    3. Podobno dość często zdarza się, że przy włączeniu silnika od razu sama włącza się też klimatyzacja. U mnie w jednej Alfie zdarza się to nagminnie, w drugiej w ogóle - ale podobno to częsty chochlik.

A tak, to chyba nic szczególnie częstego się nie dzieje. U mnie czasem świruje centralny zamek, sam się blokuje i odblokowuje, wystarczy wyjąc i włożyć z powrotem bezpiecznik serwisowy 10A z lewej strony pod kierownicą.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa romeo 156

Domyślnie

Cytat Napisał ktoś ŁDZ Zobacz post
    Przednie głośniki jak przestaną Ci działać wystarczy tę główną wtyczkę w drzwiach rozpiąć i przeczyścić. U mnie pomogło i działają idealnie.
    A to jutro sprawdzę , zapsikam sprayem do styków zobaczymy

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Zenonzlasu Zobacz post
    1. Statystycznie dosyć często przepalają się żarówki świateł mijania. I są to chyba jedyne żarówki zewnętrzne, których przepalenie się nie jest sygnalizowane ikonką na zegarze .
    2. Dosyć często też pojawia się kontrolka poduszki powietrznej, zwykle winowajcą jest kostka łącząca przewody pod fotelami kierowcy/pasażera. Bardzo często wystarczy poruszać kablem i błąd da się skasować w komputerze. W wersji poliftowej gaśnie zdaje się samoczynnie, w przedlifcie trzeba komp. Tak więc jeśli masz przedlifta, to niebieski kabel od Viakena https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-...tyku-obd2.html + FES/MES (może być wersja demo, o ile pamiętam), no i jakiś laptop. Zakup kabla zwróci się już za pierwszym razem .
    3. Podobno dość często zdarza się, że przy włączeniu silnika od razu sama włącza się też klimatyzacja. U mnie w jednej Alfie zdarza się to nagminnie, w drugiej w ogóle - ale podobno to częsty chochlik.

A tak, to chyba nic szczególnie częstego się nie dzieje. U mnie czasem świruje centralny zamek, sam się blokuje i odblokowuje, wystarczy wyjąc i włożyć z powrotem bezpiecznik serwisowy 10A z lewej strony pod kierownicą.
    Też mam tak z klima , do tego dochodzi włączanie się świateł przeciwmgielnych jak jest wilgotność duza .
    Zastanawiaja mnie ttlko te wewnętrzne światła czemu mi takie psikusy robią

- - - Updated - - -

A i bagażnik z pilota też raz otwiera raz nie. Słychać jak pracuje i próbuje ale nie moze otworzyć do końca .
    Jak myślicie wina silniczka czy problem z rwgulacja ?