Witam. Od jakiegoś czasu posiadam alfę sportwagon z 2001r 1.9jtd 115km i mam taki problem że ciężko pali czasem tylko na plaka czasem nie ważne czy zimny czy ciepły czy rozgrzany.
Silnik suchutki
Byłem na komputerze nic nie wykazało, sprawdziliśmy ciśnienie na uruchomionym silniku i mechanik powiedział że ok i z tego co poczytałem też jest ok.
Auto ma nowy czujnik położenia wału korbowego, nowy zawór (regulator ciśnienia) na pompie oryginał, nowa pompa w zbiorniku wraz z obudową, poczyszczony czujnik ćiśnienia na listwie
No i jest tak z rana przeważnie pali ok nie idealnie ale ok ale tylko przejadę się z 6km przez miasto i zgasze, poczekam z 15minut i czasem odpali po dłuższych próbach czasem od strzała a czasem tylko na plaku, auto dodam nie dymi wogle DPF jest ok, rozrusznik tak wogle też nowy.
Jedyny objaw czasami to taki że od czasu do czasu jak przyśpieszam nie koniecznie mocno bo to jest różnie z tym objawem, to wywala mi kontrolke silnika i jest brak mocy auto do 3tyś obr. i koniec
Już nie wiem co sprawdzać silnik nie kuleje nic jak odpali to rakieta, nie kopci nie klekocze nie żuca nim no naprawde jest ok po odpaleniu.
Może macie jakieś pomysły może pompa siada mimo że komp pokazuje ciśnienie na czujniku prawidłowe?
jeśli pompa to jak ją sprawdzić?
może rozrząd coś nietak przed odpaleniem, ale czy po odpaleniu w tedy by sie nic nie działo?
Aha filtry nówka i olej też zmieniam co 8tyśkm leje fulsyntetich jakoś tak z valvoline.
pomóżcie bo już nie mam pomysłow,