Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Silnik 1.6 JTDM 105km

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Amok
    Auto
    Giulietta Distinctive 1.6 JTDM 105KM

Domyślnie Silnik 1.6 JTDM 105km

wybaczcie, czy ktoś wogòle posiada Julke w małym dieslu? Od niedawna jestem posiadaczem w wersji distinctive. Przejrzałem już połowę tematów na forum ale nie spotkałem nic o tym silniku. Może któryś z posiadaczy wypowie się na jego temat?

mam rownież małą prośbę. auto kupiłem od młodego chłopaczka jako trzeci właściciel. Chłopaczek wspomniał że przez rok eksploatacji wymienił olej, filtr i klocki hamulcowe. Nie mam możliwości sprawdzenia co i jak było wymieniane bo wpisy w książce to tylko przebieg i pieczątka (ostatni około 20k i ponad rok temu). Co powinienem wymienić dodatkowo na tak zwany start (poza oczywiście rozrządem bo ten jeszcze zmieniany od nowości nie był.) ?Auto ma 125k i chodzi bezproblemowo. pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Niewiele jest o tym silniku.
    1.6 w Giuliettcie jest ze stałą geometrią turbiny. Na minus osiągi na plus mniejsza awaryjność.
    Kiedyś się interesowałem tym silnikiem i chyba jest to 'pancerna' jednostka bo niewiele o nim jest. Z drugiej strony to dość 'młody' silnik i może jeszcze nie być taki 'rozpracowany'.

99% nowych właścicieli aut zmienia rozrząd - kompletny, z pompą wody + olej. Co 2 lata zaleca się wymianę płynu hamulcowego, więc można to też dopisać do listy. Filtry to wiadoma sprawa - ja zmieniam zawsze komplet przy wymianie oleju - oprócz filtra paliwa - ten zmieniam co 60kkm.
    Część osób przed wymianą oleju 'płucze' silnik płukanką - tania jest, a zawsze to można pozbyć się 'dziadostwa', gdyby ktoś lał jakiś gorszy olej. Do nowego oleju też można dodać coś na poprawę - jakiś LM, Archoil itp.
    Do paliwa jakiś dobry dodatek na oczyszczenie układu wtryskowego - LM, Archoil itp.

No i chyba tyle

Auto

Domyślnie

dziękuję za informacje. Rozrząd wymieniam na pewno. Wiem że od nowości nie był wymieniany a to już ponad 120k na jednym. Jest kilka rożnych firm produkujących te zestawy (rozrząd + pompa). Zdecyduje sie chyba na Conti. Płyn hamulcowy wymienię przy okazji wymiany przednich tarcz które tez są w niedalekiej przyszłości do wymiany. Co do filtrów - paliwa (co 60k km), powietrza (co ile?) i kabinowy (co ile)? Jak wygląda sprawa świec? Nie mam pojęcia kiedy były wymieniane ale auto pali na tzw dotyk.

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar arturo132
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Stelvio 2.0 280+, Giulietta 1,6

Domyślnie

Amok kupując zestaw rozrządu weź pompę wody oryginalną.
    Ja w tym silniku zamiennik wymieniałem bo pompa stanęła dęba po 7 tyś km.
    Mam dwa auta z tym silnikiem jeden ma 120 tyś z programem na 135 KM i 350 niutonów a drugie auto seryjne i ma 170 tyś.
    W żadnym z nich silnik i osprzęt nie był robiony a mają po 7lat.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał arturo132 Zobacz post
    Amok kupując zestaw rozrządu weź pompę wody oryginalną.
    Wiadomo jakiej firmy jest ta oryginalna pompa wody?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Filtr powietrza w silniku z turbo dobrze jest zmieniać przy każdej zmianie oleju - lepiej tańszy 2x częściej niż droższy rzadziej.
    Kabinowy zalecają co rok - na pewno wymienia się jeśli robisz serwis/przegląd klimatyzacji.
    Świece - jeśli chodzi o żarowe to wymiana jak padną - auto się 'upomni' kontrolką.

PS
    Zadzwoń do ASO ile kosztuje wymiana rozrządu z częściami. Czasami nie jest aż tak drogo a może się okazać, że za niewiele więcej jest, można powiedzieć, pewna gwarancja.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Seweryn80
    Mieszka w
    Brzękowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 16v JTD 140 KM 159 1,9 Giulietta x2 2,0 190 KM, Stelvio Q4 280KM

Domyślnie

Na fb jest Tomasz Chwesiuk https://www.facebook.com/profile.php...818534&fref=ts pytaj go o zestawy rozrządu ma ori w dobrej cenie ma też inne części

Użytkownik Świeżak Avatar Darek68
    Mieszka w
    Gostyń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTD, Fiat Tipo 1.0 FireFly

Domyślnie

Posiadam Julkę również z tym silnikiem i jak na razie nie mam problemu z eksploatacją. Zestaw rozrządu SKF razem z pompą kosztował 420zł a wymiana 250zł. Zalany olejem Selenia W.R 5W/30 oraz wymiana wszystkich filtrów. Nie wiem jak u innych posiadaczy ze spalaniem bo u mnie wychodzi średnio 6,7l. Opony uniroyal 225/45 R17. Mam już pół roku samochód i jak na razie DPF się nie odezwał. Przelatane 90 tys.
    Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Auto

Domyślnie

dziękuje za odpowiedzi. oryginalny rozrząd zamówiony.