Witam. Jakiś czas temu pojawił mi się problem z centralnym.
Zamykając z pilota, mrugają tylko kierunki - raz długo czyli tak jak standardowo, ale nie zamyka, słychać przekaźnik w bagażniku i pojawiają się 2 kolejne szybkie mrugnięcia.
Otwieranie działa zawsze. Wewnątrz kabiny z przycisku działa zarówno zamykanie jak i otwieranie za każdym razem.
Problem jest tylko czasem z zamknięciem pilotem. Nieraz zamknie normalnie...
Pojawił się trochę później problem z zamkiem lewy tył, siłownik w końcu przestał działać. Myślałem że to powiązane, siłownik jeden nie działał to i nie zamykało wszystkich.
Jednak gdy ten siłownik z tyłu umarł całkowicie, centralny zachowywał się dokładnie tak samo z 3 pozostałymi drzwiami - raz zamykało raz nie.
Kupiłem siłownik uniwersalny, uciąłem kable zasilające, podpiąłem - działają wszystkie 4 drzwi, ale problem powrócił. Raz zamyka, a raz tylko mruga, słychać cykanie przekaźnika ale nie wciąga żaden siłownik, następnie 2 szybkie mrugnięcia i tyle.
Auto postoi z pół godziny otwarte i wtedy najczęściej uda się zamknąć za pierwszym razem.
Z drugiego kluczyka jest to samo.
Dodam, że kiedyś w takiej sytuacji zamykałem ręcznie kluczykiem w drzwiach to zamykało wszystkie drzwi, a teraz tylko kierowcy (ale problem z pilotem występował zarówno wtedy gdy zamykało ręcznie wszystkie drzwi).
Mikrostyki sprawne, lampka w podsufitce sie zaświeca przy każdych drzwiach, na liczniku pokazuje otwarcie/zamknięcie każdych drzwi...
Jakieś pomysły ???