Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Temat: 1.7boxer kto wie ile ma mocy na kolach a ile silnik

sebastian1984me
    Gość

Domyślnie 1.7boxer kto wie ile ma mocy na kolach a ile silnik

bylem na hamowni mam silnik po remoncie wymieniony wal na nowy i pompa olejowa zaadaptowana z toyoty bo z alfy niedosmarowywala silnika i wymienione pierscienie na hamowni na kolach pokazalo mi 157KM pozatym nic nie zmieniane na silniku pokazuje 173KM.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 23-06-2009 o 19:54

elpaco
    Gość

Domyślnie

A ile ma wg dowodu?

sebastian1984me
    Gość

Domyślnie

wedlug dowodu 139KM ale nie jest podane czy silnik czy na kolach

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Na bank podane w dowodzie na kołach masz. Rozumiem że masz 1,7 16V w boxerku. To tak jak ja z tym że ja mam rocznik 1995...

Na kołach 157 KM Ci wyszło? To cholernie duzo jak na ten silnik, skąd tyle kucy, grzebałes coś w silniku?

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

sebastian1984me
    Gość

Domyślnie

byl remont generalny wymienilem wal na nowy bo w poprzednim panewki poszly i pompe olejowa zmienilem na pompe z toyoty z przerobka weszedla i pierscienie zmienilem i mam 1.7 16v boxer ja mam 1994r poczatek produkcji bez klimy
    Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 09:56

sebastian1984me
    Gość

Domyślnie

wpisz w gogle tam jest opis system zajmujacy sie pomiaramy
    to jest takie coś co w ogóle nie ma nic wspólnego z hamowaniem
    To jest taki przyrząd diagnostyczny (podobny do tego na którym na przegladach sprawdza się hamulce) tylko ze to nie rolki się krecą a Ty hamujesz tylko ty się kręcisz(znaczy sie koła w Twoim samochodzie) napędzane z Twojego silnika, a te rolki oczytują z jaką moca to robisz...
    to w takim uproszczeniu
    Generalnie można sobie na takim urzadzeniu sprawdzić mc silnika i zdjagnozowac pewne rzeczy które Cię niepokoją, a wystepują tylko wtedy gdy silnik jest obciążony(czyli gdy auto jedzie..), ale nie zawsze masz tak duze auto zeby zabrać cała aparaturę do srodka i jeździć po autostradzie i sprawdzać co jest nie tak, wieć jedziesz sobie na hamownie tam sobie wszystko sprawdzają, z tą róznica ze koła sie kręcą a auto stoi w miejscu
    Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 10:02

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał sebastian1984me Zobacz post
    bylem na chamowni mam silnik po remoncie wymieniony wal na nowy i pompa olejowa zaadaptowana z toyoty bo z alfy niedosmarowywala silnika i wymienione pierscienie na chamowni na kolach pokazalo mi 157KM pozatym nic nie zmieniane na silniku pokazuje 173KM.
    Z tego co pamiętam Boxer o pojemności 1,7 powinien mieć niecałe 130 KM mocy więc nie wiem skąd Ci się wzięło to 157 KM. Może ta pompa olejowa daje takiego kopa? Pochwal się ile dałeś za nowy wał korbowy i panewki. Napisz jeszcze coś więcej o tej pompie olejowej z TOYOTY. Z jakiego modelu dobraliście i skąd taka alternatywa? Pytam, bo z tego co widzę trochę ciężko jest dostać pompę olejową do naszych bolidów więc te informacje mogłby się bardzo przydać co niektórym Kolegom

Cytat Napisał sebastian1984me Zobacz post
    wedlug dowodu 139KM ale nie jest podane czy silnik czy na kolach
    Nie patrz w dowód rejestracyjny Kolego, bo u mnie napisane jest:

P1 1370,00 cm3
    P2 76,00 KW

a powinno być:

P1 1351 cm3
    P2 66,00 KW

Moc i moment obrotowy (bynajmniej w Europie) podaje się nie na kołach a na wale korbowym silnika z kompletnym wyposażeniem
    Ostatnio edytowane przez as ; 23-06-2009 o 10:48
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Z tego co pamiętam Boxer o pojemności 1,7 powinien mieć niecałe 130 KM mocy więc nie wiem skąd Ci się wzięło to 157 KM.
    No tez własnie mnie to zastanawia... Ja swoją mam na błysk zrobioną od strony technicznej i za cholerę 157 KM nie ma...a 173 to już jakis kosmos jak na 1,7 16V bx...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

skrzat
    Gość

Domyślnie

Kolego bez dodatkowych zabiegów nie wyciśniesz nic więcej mocy ponad fabryczną, a wręcz przeciwnie, bo z wiekiem tylko koników ubywa. Zresztą każdy koncern motoryzacyjny wszystko zaokrągla na swoją korzyść i nawet nowe auta często nie mają tyle mocy, ile im się przypisuje. Powymieniałeś części na nowe, to na pewno przywróciło świetność silnika, ale co zrobiłeś z pozostałą resztą np. choćby z samymi głowicami? Moim zdaniem cudów nie ma, ale najważniejsze, że Ty jesteś zadowolony z remontu, choć "boje się" nawet zapytać ile Cię to wszystko kosztowało. Pozdrawiam.

sebastian1984me
    Gość

Domyślnie

800euro kosztowalo mnie wal panewki i pierscienie ojciec jest kierowca jezdzi po europie i przywiozl mi z wloch maja takze cale nowe silniki jeszcze na magazynech ale cena 2500euro kompletny,poza planowaniem glowic nie robilem nic z nimi wymienilem zimeringi na wale koszt 70zl,uszczelki pod silnik dorabial mi znajomy bo sie tym zajmuje , i wymiana rozrzadu koszt 270zl a pompa olejowa jest zlozona z dwoch z toyoty corolla lub carina disel niewiem dokladnie i tez wykorzystana jest pompa alfy jedynie mnie martwi lakier lakiernik spapral robote a niemam czasu bawic sie w matowienie i polerke 8 warstw akrylu jest ale musie dziurki porobily i szpeci mi ja teraz jak sie ktos przyjzya teraz oczekuje na skrzynie bo na chamowni przy drugiej probie sie rozsypala i pekla obudowa 2 dni sie meczylem ja wyciagnac.No i polecem pod kolektor wydechowy metalowe uszczelki z fiata 125 lepiej zdaja egzamin i dodam ze alfe mam na orginalnych alumach 14"
    Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 15:17