Mamy dwa wskaźniki.
Jeden na wyświetlaczu między zegarami. Tam dosłownie na chwilę pojawia się jakiś pasek teoretycznie podzielony na 6. Pojawia się na mega krótką chwilę. Ma kolor szary z gradientem. W instrukcji jest, że 6 "kresek" to max. Ok Nie wiem czy mam 6 bo nie wiem jak będzie ta grafika wyglądać bez ostatnich kresek. Czy będzie czarne miejsce? Czy zostanie jakaś ramka i będzie znikał gradient. To słodka tajemnica Włochów. Wystarczyło napisać zwykłym tekstem "Poziom oleju 6/6" i nikt wątpliwości by nie miał.
Jedna kreska wg instrukcji dla silnika benzynowego to 250ml. Czyli jeśli będę miał mniej niż full to muszę policzyć z grafiki ile mi brakuje kresek i pomnożyć przez 250ml. O ile wcześniej nie zgaśnie ten pomiar. Wystarczyło napisać niżej "Brakuje ok 250ml oleju silnikowego" i żadna instrukcja nie byłaby potrzebna.
Jest jeszcze drugi wskaźnik w aplikacjach samochodu ale wygląda totalnie inaczej i w ogóle nie jest opisany (nawet w instrukcji). Jestem na bakier z przeglądaniem instrukcjiale w pdf nic nie znalazłem.
Początkowo myślałem że Giulia już mi wypiła olej bo brakowało kawałek do wypełnienia całego paska. Postanowiłem więc wymusić pomiar. Zrobiłem to co było napisane na ekranie czyli zaparkowałem na równej powierzchni i zostawiłem na biegu jałowym. Nie wiem co to znaczy bieg jałowy w automacie. N? D z hamulcem? P? Wybrałem P. Odczekałem 5min jak w opisie i nic. Żadnego komunikatu. Wyjąłem telefon i zajrzałem do instrukcji Tam jest jeszcze jeden krok. Trzeba wyłączyć silnik po 5min i włączyć ponowni i odczekać 2min. Nie można było tego napisać na ekranie? No dobra zrobiłem i nic. Nie mam pojęcia czy zrobiłem coś, źle czy pomiar się odbył i wskazuje tyle samo.
Zacząłem szukać informacji na giuiaforums i okazuje się, że mam poziom prawidłowy bo ten fragment z prawej to jakby przybyło olejuŚrodkowy to norma a lewy to za mało. Fajnie. Tylko nigdzie oficjalnie to nie jest opisane. Nie ma opisu min/max Grafika paska mi totalnie nic nie mówi.
W 159 miałem wielki wskaźnik od min do max. Proste, funkcjonalne wiadomo o co chodzi i to na wyświetlaczu 2 kolorowym o rozdzielczości starej nokii.
Jak to wygląda u konkurencji. Pierwszy lepszy filmik. https://www.youtube.com/watch?v=dL_mK0jpUjk
Ładnie opisane co w skrzyni wybrać. Wiadomo dokładnie kiedy zaczyna się pomiar. U nas 5 min od czego? Od zatrzymania. Od włączenia menu? Od wybrania P w skrzyni? Dalej piękny pasek postępu Siedzisz sobie i czekasz. U nas musisz sobie stoper w telefonie odpalić albo liczyć w głowie. Na koniec dostajesz prosty pasek z opisem min i max. Można?
Alfy to trzeba kochać i to ślepo bo to co czasem się tam odjaniepawla to jakiś żart.
btw do tej pory nie wiem jak prawidłowo zmierzyć poziom oleju i czy się udał.