Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Juz nigdy do mechanika!!!!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Slades
    Mieszka w
    Radziejów
    Auto
    Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D

Domyślnie Juz nigdy do mechanika!!!!

aIEMKA Panowie ostatnia stwierdziłem ze bede przygotowywał głowice od swojej niuni na glanc (bo mam dwie) w tej co mam w aucie juz wałek ssący do wymiany popychacze pewnie tez wiec pomyslałem ze sie za to wezme Juz od jakiegoś czasu wymieniam sobie sam rozrząd wariator głowice itp ale wczoraj stwierdziłem ze juz nie odam mojego skarbu do zednego mechanika!!!!
    otóz wczoraj rozpinałm zawory zeby wymienic uszczelniacze a tu na 2 problem nie mogłem za bardzo ścinnąć sprężyn zeby wyjąć tych "blokad"
    Co sie okazało (juz wcześniej mechanik wymieniał mi uszczelniacze) ze na tych 2 zaworch założył odwrotnie tą "blaszke od spodu co dotyka głowicy i sprężyn" i ałtomatycznie zmniejszył sie skok spręzyny(chyba dobrze to wytłumaczyłem). ile ja sie namordowałem zeby to rozpiąć ale sie jakoś udało
    No jak takie cuda robi mechanik to mnie krew zalewa

Wie ktoś moze po czym poznac ze juz czas na wymiane zaworów lub tych "prowadnic zaworów co są w głowicy??

Pozdro

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Prowadnice sprawdzisz po luzie jaki jest w złożeniu z trzonkiem zaworu. Same zawory łatwo zdiagnozować oglądająć miejsce współpracy z gniazdem, generalnie i tak będziesz musiał odwiedzić speca od głowic, gdyż założenie nowych zaworów nic Ci nie da. Trzeba na 90% poprawić gniazda (frezowanie, nie do wykonania w warunkach amatorskich - chyba że posiadasz sprzęt i doświadczenie, ale wtedy byś nie pytał ). Jeśli masz prowadnice do wymiany, to prawdopodobnie zdemolujesz głowicę, przy ich demontażu lub montażu. Także lepiej oddaj głowicę do speca.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

oddałeś 145 w ręce amatora badziewiaka..stary, te auta robi się wyłącznie w poleconych warsztatach. Wyłącznie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Slades
    Mieszka w
    Radziejów
    Auto
    Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    oddałeś 145 w ręce amatora badziewiaka..stary, te auta robi się wyłącznie w poleconych warsztatach. Wyłącznie.
    No ale w moich stronach nie ma zadnych polecanych warsztatów
    I dlatego musze robic sam

Limak852
    Gość

Domyślnie

No z tymi warsztatami to różnie bywa pracowałem troche jako mechanik i powiem tak w tych autoryzowanych stacjach itd robi sie większe przekręty niż małych warsztatach. A z reguły jest to duża przebitaka na częściach. No ale z tymi uszczelniaczami to jakis debil musial totalny być masakra !!