szukałem w manualu. może powierzchownie ale nie znalazłem opisu. Czasem włącza się samo na M obieg zamknięty, czasem na A. Czasem wcale. Jak to działa ?
szukałem w manualu. może powierzchownie ale nie znalazłem opisu. Czasem włącza się samo na M obieg zamknięty, czasem na A. Czasem wcale. Jak to działa ?
E0 BUSSO
Hmm... myslalem ze tylko ja sie czepiam
tez to zauwazylem tez mnie to irytuje,
zwrocilem na to uwage jak oddawalem auto do serwisu,
odbieram w poniedzialek - dam znac jak sie do tego odniosą jakoś - o ile w ogóle..
natomiast jeśli chodzi o klimę to w ogóle stwierdzam, że jest coś mało wydajna, dostałem megane zastępcze i ta dużo lepiej chłodzi/steruje powietrzem w samochodzie i temperatura niż Giulia..
Z racji ze mam stacje do r1234yf zrobiłem serwis, brakowało 180g. czynnik chłodniczego. Wydajność jest prawidłowa, po 3 min. 8 c. na wylocie przy 30c. na zewnątrz. "M" włączenie manualnego obiegu wewnętrznego, "A" automatyczne włączenie dopływu powietrza zewnętrznego, raz na jakiś czas układ włącza się by dopuścić świeżego powietrza. Przy temperaturze poniżej 5 c. włącza się na stałe dopływ świeżego powietrza, kompresor klimatyzacji nie pompuje czynnika.
O super dzięki za info [MENTION=12314]lechtak[/MENTION]
Imho klima w Giulii jest wydajna. Może nie tak jak w 159 gdzie po chwili wylatują kostki lodu z nawiewówale działa ok. Co innego trzymanie temperatury. Z tym jest średnio ale już się przyzwyczaiłem, że klimy w Alfach utrzymują Włoski klimat
W 156 to była loteria. Co się ustawiło nie miało znaczenia. W dodatku przy ustawieniu na low przy 30C na zewnątrz nie dawała rady. W 159 było chyba najstabilniej. W Giulii nie jest źle ale czasem jak trzeba korygować.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Odebrałem wczoraj samochód;
nie wiem na ile było to "spławienie", a na ile "sprawdzona informacja", ale została mi przekazana informacja - a jakże - "ten typ tak ma" - w takim sensie, że cyt. jeśli jest gorąco to system przełącza się w tryb wewnętrzny (ale czemu w manual?), dla jak największej efektywności i użytkownik musi sam później przełączyć na "A"...
Ja to w ogóle jak jest ciepło to sobie otwieram szyby ... żeby posłuchać wydechu (hahaha żartowałem nie słychać go bo jest beznadziejny).
Wyłączam klimę i nawiewy. Wtedy start&stop ma jakiś sens. tzn. jak się wyłącza to się wyłącza na dobre. Np stoję na dłuuuugich światłach to cały czas silnik jest wyłączony i cisza spokój. Przy włączonej klimie silnik się wyłącza może na max 15sek a potem włącza i już tak zostaje.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Ten typ tak ma bo działa tak jak powinien - jeśli na zewnątrz jest gorąco, to nie ma sensu pobierać z zewnątrz cały czas powietrza gorącego i próbować je schłodzić, lepiej (efektywniej, bardziej ekonomicznie) zamknąć obieg i chłodzić powietrze w obiegu.
U mnie jak jest A to jest A, jak dam M to jest M, ta lampa sygnalizuje tryb a nie zamknięte/otwarte.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Mi za to przechodzi samo z A w M jak ustawiam, z których nawiewów ma lecieć albo power dmuchawki
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
No to u mnie jak np. zmienię moc dmuchania (bo na postoju jak klima jest na Auto to nie dmucha wcale, więc ruszam gałką żeby coś dmuchało jak czekam w aucie) to w ogóle tam lampka gaśnie na tym guziku od obiegu (i oczywiście klima przechodzi w tryb manualny). A jak klima jest na Auto, to mogę przełączać między A i M i off. Ale samoczynnego przełączania się z A na M przy klimie ustawionej na Auto nie zaobserwowałem ani razu.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była