Moje uszanowanie koleżankom oraz kolegom.
Tak jak w temacie, alfa pali 19L zupki na 100kmCzy ktoś mógłby mi powiedzieć czy sondy pracują poprawnie? Czy któraś jest do wymiany?
https://www.youtube.com/watch?v=pVABI5tvLZY
Moje uszanowanie koleżankom oraz kolegom.
Tak jak w temacie, alfa pali 19L zupki na 100kmCzy ktoś mógłby mi powiedzieć czy sondy pracują poprawnie? Czy któraś jest do wymiany?
https://www.youtube.com/watch?v=pVABI5tvLZY
Niby pracują poprawnie, ale bardzo wolno, to rozumiem praca na LPG ?
Porównaj z benzyną, ogólnie to sonda powinna bardzo szybko zmieniać stan, w ciagu ułamków sekund, u Ciebie to dzieje się dziwnie wolno. Być może efekt opóźnień na interfejsie. Najwiarygodniejszy jest odczyt pod autem, multimetrem![]()
Dziękuję za odpowiedź![]()
Czy benzyna czy gaz, odczyty są takie same.
Już zbieram na 3 nowe sondy (Ricambi Orginali) i może się coś zmieni![]()
Kasa się uzbierała i chciałbym kupić oryginalne sondy przed katalizatorem szt:2 czyli prawa i lewa
Jakie sondy wybrać? Pomożecie znaleźć po numerze VIN? ZAR93200000278396 Chciałbym takie jakie są obecnie wkręcone. Żadne uniwersalne tylko takie jakie dała fabryka!
Zdjęcie poglądowe, ale takie katy siedzą u mnie z takimi sondami. Mają charakterystyczne czarne plastikowe ochraniacze przewodów (harmonijkowe).
Nadmienię tylko, że silnik składałem od zera i jest to wersja 144KM 106Kw a oryginalnie siedział 140KM 103Kw
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 30-08-2018 o 19:54
Koni masz nadal 140.Wiecej czyli 144 są dzieki ECU na jedna sondę i kolektorowi bez katow.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Nie wiem co się stało, ale jest już dobrze. Wczoraj trasa mieszana 80km spaliła 5,7L gazu
Dzisiaj trasa 50km Alfa spaliła 3,6L gazu![]()
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
4 kunie mniej to nie tragedia. U mnie Alfa ma dobre życie ;-) Jeśli jest teraz 140KM to muszę sobie jeszcze raz skonfigurować LSi na 103Kw
Swoją drogą sterownik silnika mam drugi ponieważ w Alfie kiedy przyjechałem z nią do domu okazało się, że nie ma immobilizera. Kupiłem taki sam tylko nie wiem czy 140 czy144 kunie.
Ważne, że spalanie PB i LPG jest książkowo takie samo ;-)
Dziękuję za info lesio146
- - - Updated - - -
W dodatku silnik składałem od podstaw powstał jeden z dwóch. Z tym, że oryginalnie siedział AR32205 a teraz siedzi AR32201 na częściach z tego pierwszego (ale to już inna bajka).
Niestety po zmianie na 103kW (140KM) sondy Lambda wariują i spalanie radykalnie wzrasta.
Wychodzi na to, że mam sterownik odpowiedni do wersji silnika.
Temat do zamknięcia![]()