Czy po wymianie przepływomierza w Alfie 156 2.4 jtdm trzeba go jakoś kalibrować?
Czy po wymianie przepływomierza w Alfie 156 2.4 jtdm trzeba go jakoś kalibrować?
Nie ma potrzeby.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
A jest taka możliwość? Na wolnych obrotach pokazuje zawyżone wartości natomiast przy obciążeniu zbyt małe.
Nic takiego nie widziałem nawet w MES-ie. W mojej też wartości nie do końca się pokrywają.
A dużą masz różnicę
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Różnica to jakieś 300
W ostatniej zakładce jest chyba coś takiego jak reset wartości adaptacyjnych ?
Na wolnych obrotach wynika ta roznica z mapy egr. Wiec nie kombinuj bo i tak sie nie da.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
To nie są duże różnice, które mógłbyś zauważyć w codziennej jeździe. Przepływomierz podaje jedynie do ECU co mierzy, więc jeśli masz zdrowy silnik, turbo pompuje jak trzeba, przycinek przy przyspieszaniu nie ma, czujnik MAP w miarę czysty - generalnie auto jest dynamiczne i nie dymi - to nie ma co na siłę szukać problemów.
Zauważ, że temperatura powietrza wpływa na ilość powietrza mierzonego przez przepływkę - na wolnych obrotach zimą wartości będą inne(teoretycznie większe) niż latem, bo powietrze jest gęstsze. Do tego dochodzi czy EGR zaślepiony czy coś puszcza.
ps. Jeśli przepływka ma już parę lat - zawsze możesz ją wyjąć np. przy wymianie filtra powietrza i umyć specjalnym preparatem na bazie benzyny ekstrakcyjnej (coś co całkowicie odparuje i nie jest tłuste).
Krzysztof MTRONIC kiedyś to tłumaczył tak:
L.
Silnik raczej pracuje poprawnie natomiast mam błąd p1238 ☹️
Tutaj piszą, że przy tym błędzie P1238 wystarczyło wyjąć, wyczyścić EGR i błąd przestał się pojawiać -> https://www.alfaowner.com/Forum/alfa...ode-p1238.html
L.