Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Dziurawy tłumik, wysokie spalanie, błąd sond lambda

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 159 SEDAN 1.9 JTS 160KM 118KW, 2006 r.

Domyślnie Dziurawy tłumik, wysokie spalanie, błąd sond lambda

Witam serdecznie,

Jako świeżo upieczony posiadacz Alfy 159 chciałbym zasięgnąć porady tutaj zanim wybiorę się do mechanika (nie znam jeszcze sensownego specjalisty od Alf w Krakowie i okolicach).

Problem: Po kupnie auta zrobiłem mniej więcej 200 km i wyrzuciło błąd sondy lambda. Zrobiłem trasę 400 km miasto - autostrada - wioski (spalanie 10,9 litra) i zaczął lekko "pierdzieć" wydech z prawej strony w okolicy tylnego koła. Podjechałem do znajomego mechanika i powiedział, że wyrzuca błąd sond przed i za katalizatorem i może to być związane z nieszczelnym wydechem. Zrobiłem kolejne 500 km (spalanie 9,9 litra), dźwięk wydechu bez zmian.

Dziś odpaliłem auto i zaobserwowałem lekki brak mocy, szarpanie na niskich biegach i wysokie spalanie nawet przy łagodnym ruszaniu (chwilowe 25 - 40 litrów).

Chciałbym więc zapytać, czy objawy te spowodowane są właśnie ucieczką spalin przez nieszczelny wydech? W pierwszej kolejności chciałbym go naprawić (później obserwować sondy) i tu pytanie czy warto przy małej dziurze podjąć się próby spawania czy inwestować w nowy wydech? Podczas kupna znajomy mechanik oglądał auto od spodu i stwierdził, że stan wydechu był dobry.

Autko będzie do momentu naprawy stało, nie chcę męczyć silnika i tracić litrów paliwa.

Krótkie pytanie ekstra

Czasem zdarzy się, że z lekkim trudem wchodzą biegi 1,2,3, czasem 4. Na postoju skrzynia pracuje sztywno, biegi wchodzą bez problemu. Czy mam się czym martwić czy jest to przypadłość tych modeli?

Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam!

Użytkownik Świeżak Avatar Serafiel
    Mieszka w
    Andrychów
    Auto
    159 1,9 JTDM 16v 2007r. przedlift

Domyślnie

Cześć!

Na pewno zacznij od naprawy tłumika, bo sondy mogą (ale nie muszą) przez tę dziurę świrować.
    Jak się da pospawać, to można odwalić takie druciarstwo, na chwilę pomoże, a jak nie, to wymiana tłumika. Zależy gdzie jest dziura. Ja do nowo nabytej raczej bym zainwestował w nowy tłumik - będzie na długo.
    Podczas oględzin mogło jej jeszcze nie być, a przepalonego miejsca mogło nie być widać, więc tu nie ma co się przejmować - trzeba naprawić, zdarza się.