Witam
Mam problem od jakiegoś czasu w mojej Giuli zauważyłem że przy skręcie kierownicy w lewo lub prawo czuje na kierownicy pojedyńcze stuknięcie tak jak by coś przeskakiwało.
Czy ktoś z was też to zauważył.
Witam
Mam problem od jakiegoś czasu w mojej Giuli zauważyłem że przy skręcie kierownicy w lewo lub prawo czuje na kierownicy pojedyńcze stuknięcie tak jak by coś przeskakiwało.
Czy ktoś z was też to zauważył.
u siebie nic takiego nie zauważyłem, ale coś mi się kołacze po głowie, że ktoś na forum wspomniał o wymianie u niego kolumny kierownicy (powodów nie pamietam) - może sie odezwie o co chodziło.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
U mnie była wymiana maglownicy ale na prv ustaliliśmy że to raczej coś innego. Miałem też wymieniane coś przy kierownicy bo było tarcie przy skręcaniu al to też nie w stylu stuknięcia.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
A pamietasz co Ci wymienili przy tej kierownicy
Czy ci piszczała przy skrętach jak by sama o siebie tarła
U mnie też wymieniona kolumna kierownicy przy przebiegu ok 20.000 km. Były wyczuwalne stuki podczas skrętu chyba w lewo na parkingu (to nie przez runflat`y). Warto to skontrolować.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
witam,
chciałbym odświeżyć temat ... czy komuś udalo sie zdiagnozować ten pojedynczy stuk (czasami x2). Nie jest to wina opon/ustawienia kół przy manewrowaniu na parkingu jak było to opisywane w innym wątku. To jest stuk.
U mnie objawia sie to (stuk/przeskok) najwyrazniej 100/100 przypadków, gdy cofam z podjazdu spod domu (minimalne wzniesienie) ze skręconymi kołami w lewo i wjeżdzam na prostą/płaską drogę. Ale nie jest to reguła, bo na płaskiej nawierzchni, np. parking, mała predkość podczas cofania, ze skręconymi kołami jest to samo. To są przypadki 100/100. Podczas ruszania lub bardzo wolnej jazdy na wprost ze skręconymi kołami objaw jest ten sam, ale z mniejszą częstotliwością.
Nie czuć tego na kierownicy, a tylko słychać, że stuk dochodzi z okolic zawieszenia, albo przekładni kierowniczej.
Przekładnia kierownicza/maglownica ?
Podczas normalnej jazdy nic nie stuka, nie puka, auto prowadzi sie bez zarzutów.
AR Giulia, przebieg 75kkm
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez SFilip ; 31-01-2020 o 06:08