[159] osłona silnika Q4 2,4 JTDM.

Yarek

Aktywny
Auto
Giulietta 1,4 MA.
Przeczytałem wpisy odnośnie osłony silnika. Moje pytanie: czy rzeczywiście osłona pod silnik do Q4 różni się od pozostałych diesli. Są 2 rodzaje osłon: do benzyny i do diesla. Czy Q4 ma jeszcze inną??? Patrząc na osłony - te od diesla, to w Q4 mam taką samą jak w ofertach sprzedaży do diesli. Proszę o rzeczową odpowiedź, czy jak kupię tę do diesla, to będzie pasowała? Dzisiaj zaliczyłem krawężnik i popękała, więc muszę zamówić nową.
Z podziękowaniem!!!

Osłona fajna ale droga za połowę ceny idzie kpić z blachy ryflowanej aluminiowej ale nie wiem jak z chłodzeniem bo nie ma w niej żadnych otworów.

Widziałem tę z ryflowanej. No ta droga. Myślę...

wiecie jaki jest problem aluminiowych osłon ?? ze z zauta robia sie sanki jak jest duzo snigu :D nawet na rajdach zimowych sciągamy oslony pod silnik :D

U mnie śniegu jak na lekarstwo od 2,3 lat. Trasy krajowkami, eskami.

Jest nawet gorszy problem - Alfy 159/Brery mają te osłony dość nisko - jak zahaczysz o coś, to plastikowa się połamie/rozerwie, a taka wyrwie mocowania ze śrubami.

Ma nazwijmy to strefy zgniotu, sprężynowanie, czy jak to tam nazwać. Plastikową miałem wzmocnioną blachą aluminiową 3 mm w najbardziej newralgicznym miejscu i zdawało to egzamin. Niestety wjechałem na krawężnik i wyrwało kawałek plastikowej przy 1 śrubie. Dlatego muszę wymienić i zastanawiam się na co. Odezwę się, jak coś wymyślę. Tymczasem.

Ostatnia edycja:
Napiszcie o doświadczeniu z HDPE. Ktoś ma? Warto? Patrz post wyżej - link.

Jak kupisz i zamontujesz to napisz czy wszystko ok.
U mnie też osłona jest w kiepskim stanie - jest raczej oryginalna, bo z blachą termiczną po środku ale nie wiem czy od Q4 (nie sprawdzałem numerów).
Jedyne zdjęcie które znajduję na necie niby od 2.4 Q4 to jest tutaj http://ricambi.alfisti.net/product_info.php?language=en&products_id=10005
ale ta osłona wygląda naprawdę dziwnie (jak to to chociażby do zderzaka dopasować?)

Ja mam urwane to środkowe mocowanie (osłona środkiem trochę zwisa) i miałem wrażenie że jakbym to środkowe mocowanie dociągnął to osłona by miała kontakt z wydechem.
Teraz patrzę w Eper i w Q4 mamy inne numery dla katalizatora czy wydechu, no ale myślę że to tylko ze względu na inne wyprofilowanie do DPFa i nie zrobiliby takiej głupoty by w Q4 wydech szedł niżej.

Nie miałem do czynienia z HDPE ale na pewno będzie lepsze od ABSu (pod względem łamliwości).
Wiem, że bardzo dobrym materiałem często stosowanym przez producentów jest PP+EPDM (w innym aucie mam z tego oryginalny zderzak i nie zliczę ile razy spotkałem się nim z krawężnikiem a on wciąż cały).

Jak kupisz i zamontujesz to napisz czy wszystko ok.
U mnie też osłona jest w kiepskim stanie - jest raczej oryginalna, bo z blachą termiczną po środku ale nie wiem czy od Q4 (nie sprawdzałem numerów).
Jedyne zdjęcie które znajduję na necie niby od 2.4 Q4 to jest tutaj http://ricambi.alfisti.net/product_info.php?language=en&products_id=10005
ale ta osłona wygląda naprawdę dziwnie (jak to to chociażby do zderzaka dopasować?)

Ja mam urwane to środkowe mocowanie (osłona środkiem trochę zwisa) i miałem wrażenie że jakbym to środkowe mocowanie dociągnął to osłona by miała kontakt z wydechem.
Teraz patrzę w Eper i w Q4 mamy inne numery dla katalizatora czy wydechu, no ale myślę że to tylko ze względu na inne wyprofilowanie do DPFa i nie zrobiliby takiej głupoty by w Q4 wydech szedł niżej.

Nie miałem do czynienia z HDPE ale na pewno będzie lepsze od ABSu (pod względem łamliwości).
Wiem, że bardzo dobrym materiałem często stosowanym przez producentów jest PP+EPDM (w innym aucie mam z tego oryginalny zderzak i nie zliczę ile razy spotkałem się nim z krawężnikiem a on wciąż cały).

Ok. Dzięki za odpowiedź. Zamówiłem kolchugę, ale wydaje mi się, że ona przychodzi na osłonę, bo jest węższa od oryginału , no i krótsza. Zobaczę jak to się montuje i czy nie dołożę tego HDPE zamiast oryginału, ale to stwierdzę dopiero, gdy nadejdzie kolchuga, ponieważ mam trochę pękniętą oryginalną. Jak kolchuga mi to zakryje, to założę ją na oryginał i basta. Jak nie, to kolejny wydatek...Ech! Chwila nieuwagi i same wydatki przez te krawężniki. ;)

- - - Updated - - -

Na 10000% to nie jest zdjęcie osłony pod silnikiem do 159.

Zgadza się. To nie jest 159.

Zdecydowałem się i dzisiaj nadeszła. Załączam kilka fotek - poglądowo. Wygląda super, no i ma ciężar!
Montaż w najbliższym czasie. Zobaczymy...Ryzyk-fizyk!IMG_20190213_120058.jpg IMG_20190213_120111.jpg IMG_20190213_120126.jpg
IMG_20190213_120932.jpg IMG_20190213_120941.jpg

Witam, mam ten sam ból... Czy macie nr OEM oryginału? I ile kosztuje?

Wydaje mi się, że to nr: 505014750
A755.

z tym, że to raczej numer standardu do diesla, a do Q4 to nie pasuje.

- - - Updated - - -

a jak ta kolchuga się sprawuje?

Amortyzatory
Powrót