[159] Odpowietrzanie układu chłodzenia

Auto
ALFA 159 2.0 JTDm 170 KM
Witam jestem po wymianie chłodnicy na zbiorniczku od płynu pokazały się pęcherzyki powietrza , mam wrażenie , że mechanik zrobił coś źle , czy ten układ się odpowietrza ? jeśli tak to gdzie jest odpowietrznik i jak się to robi ? 2.0 170 KM

Do tej pory nigdy specjalnie nie odpowietrzałem układu chłodzenia. Po zalaniu płynu rozgrzewałem jedynie silnik z otwartym korkiem i uzupełniałem w miarę odpowietrzania do właściwego poziomu. Po kilku krótkich trasach od zalania płynu możesz mieć jeszcze naturalne "ubytki" w ilości płynu.

Dzięki to już coś .. ale czytam i czytam i nigdzie nie mogę znaleźć podobno są 3 odpowietrzniki ..

Poszukaj na wężach w najwyższych punktach karbowanych zaworków (pokręteł) powinien być w pobliżu zbiorniczka wyrównawczego, które luzujesz i czekasz na odpalonym silniku, aż będzie leciał tylko płyn plus ogrzewanie na max i powinno być ok.

Ostatnia edycja:
Znalazłem jakieś zdjęcia silnika w necie zaznaczyłem na czerwono, chyba prawdopodobne miejsce odpowietrznika. Na żywo silnika nie widziałem, ale według mnie będzie to to sądząc po kształcie.

21.jpeg

Załączniki

• 21.jpeg
    21.jpeg
    176.6 KB · Wyświetleń: 1,215
  • 22.jpg
    22.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 273
Ostatnia edycja:
Jeden odpowietrznik jest w chłodnicy w prawym rogu, taki grzybek na gwiazdkowy śrubokręt, kolejny odpowietrznik jest na przewodach idących do kabiny, kolejny tylko że w 2.4 był na głównej magistrali wody nad kolektorem wydechowym ale w 2.0 nie wiem gdzie on się znajduj.

Najlepsza metoda na odpowietrzenie to poodkręcanie wszystkich odpowietrzników i powolne uzupełnianie płynu.
Następnie gdy z danego odpowietrznika zaczyna uciekać płyn to go zakręcamy, potem kolejny i kolejny.
W 2.4 są to odpowiednio od najniżej położonego: odpowietrznik przy chłodnicy, odpowietrznik przy powrocie z nagrzewnicy, odpowietrznik na powrotnym kolektorze zbiorczym.
Potem uzupełniamy płyn do nominalnego poziomu w zbiorniczku wyrównawczym.
Następnie zdejmujemy wężyk przy zbiorniczku wyrównawczym i wkładamy go do zbiorniczka (chodzi o to żeby mieć lepszy wgląd na to czy pompa działa prawidłowo).
Uruchamiamy auto, z wężyka powinien zacząć lecieć płyn. Uzupełniamy na bieżąco spadający poziom płynu, dajemy mu pochodzić na obrotach jałowych.
Gdy już nie widzimy spadku poziomu płynu to gasimy auto, wężyk na swoje miejsce i zakręcamy korek.
Teraz znowu uruchamiamy auto i robimy cykliczne przygazówki 30 sekund na obrotach jałowych, 30 sekund np. 3,5tys obr/min.
Po paru takich cyklach można nie gasić auta i na na chodzącym silniku na jałowych odkręcić korek (byle niezbyt szybko). W razie konieczności uzupełniamy poziom płynu.
Auto odpowietrzone.

Witam
Jestem właśnie po wymianie termostatu w mojej 159 16v. Problem polega na tym, że nie mogę odpowietrzyć węża biegnącego nad chłodnicą. Zaraz po wlaniu płynu układ odpowietrzałem na kolanku dla krótkiego obiegu oraz na przewodzie dochodzącym do listwy na, której jest odpowietrznik długiego obiegu. Nie odkręcałem tego odpowietrznika bo słyszałem że były przypadki jego zerwania także sobie odpuściłem. Nie mogę również znaleźć trzeciego odpowietrznika o którym słyszałem. Także ma ktoś może pomysł jak odpowietrzyć ten przewód. Z tego co zauważyłem jest on najwyżej położony w całym układzie. Jeśli chodzi o temperaturę to pomimo braku tej ilości płynu w tym miejscu temperatura niezależnie od jazdy utrzymuje się w położeniu 90 stopni.

Cześć
Mam pytanie co do tego odpowietrznik w chłodnicy, da się go wyciągnąć? Wykreciłem go do końca i coś go blokuje.

Odpowietrznik ma takie skrzydełka na końcu które się zaczepiają o obudowę. Musisz je jakoś ścisnąć do siebie żeby móc go wyciągnąć całkowicie.

Witam jestem po wymianie chłodnicy na zbiorniczku od płynu pokazały się pęcherzyki powietrza , mam wrażenie , że mechanik zrobił coś źle , czy ten układ się odpowietrza ? jeśli tak to gdzie jest odpowietrznik i jak się to robi ? 2.0 170 KM

Jeśli w zbiorniczku pojawiają się pęcherzyki tzn ze powietrze ucieka z układu. Jeśli masz ogrzewanie w kabinie to nie zawracaj sobie głowy odpowietrzaniem. Wszystko samo się zrobi.

Czy te odpowietrznik są wkręcone w te grube węże biegnące do chłodnicy?Ja w tych miejscach mam śruby z podkładkami czy możliwe żeby one służyły za odpowietrznik bo tamte zostały zerwane?W chłodnicy mam normalnie w prawym górnym rogu.

Dodaje zdjęcie podglądowe. Czy to zaznaczone czerwonym kółkiem to jest jedne z odpowietrzników?
d049f1604fe4b020e332a29fba83.jpg

Ostatnia edycja:
Proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi ani sensownego zdjęcia. Ja mam tam wkręcona śrubę imbusową.

Dzień Dobry

Mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia w Alfie 159 z silnikiem 1,8 mpi. Znalazłem tylko jeden odpowietrznik, ale leci już z niego tylko płyn. Mimo to nie udało mi się zmieścić całego płynu, który spuściłem z układu chłodzenia, po uruchomieniu silnika rura prowadząca ciecz do chłodnicy jest cały czas zimna, czyli jakby krążenia tam nie było. Ma ktoś jakiś patent na uporanie sobie z odpowietrzeniem?

W 1.8 odpowietrzniki są dwa - jeden na wężu idącym do nagrzewnicy, blisko grodzi. Drugi natomiast na chłodnicy, przy lampie po stronie kierowcy (ma taki krzyżyk nacięty). Jeśli masz gaz i któraś rurka idąca do reduktora jest w dowolnym punkcie wyżej niż "najwyższy" odpowietrznik to polecam wziąć kogoś do pomocy - odkręcić wąż od reduktora, druga osoba dmucha w zbiorniczek i jak pojawi się płyn w pełnej objętości węża to zatykasz wąż palcem (druga osoba musi cały czas "napierać" dmuchając) i sprawnym palcem wsadzić na reduktor. Jeśli masz opcję wjechania na pochylenie jakieś (typu wjazd do garażu podziemnego czy coś) to możesz też spróbować postawić auto tak, że przód jest w górze i wtedy powietrze powinno się zebrać przy odpowietrzniku na chłodnicy, bo tam będzie najwyżej.
Ogólnie łatwo nie jest odpowietrzyć tego dziada. Powodzenia :)

Wielkie dzięki :) znalazłem odpowietrznik, wjechałem też na najazd lewą stronę, trochę wydobyło się powietrza, aż zaczął wylatywać płyn. Jedna kwestia mnie jednak nurtuje. Skąd mogę mieć pewność, że układ chłodzenia udało się w pełni odpowietrzyć i czy mogę bezpiecznie już użytkować samochód?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót