[159] Awaria halogenu.

forza2310

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm] [Alfa Romeo 156 1.8TS 144KM 98' |Grigio Chiaro| |Sedan|
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z przednim lewym (od kierowcy) halogenem...przestał świecić. po zgaszeniu auta, nie świeci się wogóle. Prawy świeci , lewy nie. Jaka może być przyczyna?
Dodam że jak włączę przeciwmgielne to świecą oba. Więc to nie żarówka.

Sorry ale totalnie nie rozumiem pytania. Albo ja jakiś lewy jestem albo ty to tak napisałeś że za diabła się połapać nie idzie o co ci chodzi :)

Halogen, to halogen -przód. Przeciwmgielne to tył. Co tu do zrozumienia? Trochę chaotyczne pytanie ale idzie połapać się. Panowie, czytać ze zrozumieniem....

Przepraszam za szybko napisałem ;)
chodzi o to że nie świeci się jeden halogen (na dole zderzaka) po zgaszeniu silnika (przedtem świeciły oba),

Halogen, to halogen -przód. Przeciwmgielne to tył. Co tu do zrozumienia? Trochę chaotyczne pytanie ale idzie połapać się. Panowie, czytać ze zrozumieniem....

No chyba jednak nie, z tego co kolega pisze.
Poza tym przeciwmgielne (czy tam przeciwmgłowe) masz i z tyłu i z przodu. A co do halogenu to masz go w krótkich, drogowych i przeciwmgłowych więc wg Ciebie, o które koledze chodzi?

- - - Updated - - -
Przepraszam za szybko napisałem ;)
chodzi o to że nie świeci się jeden halogen (na dole zderzaka) po zgaszeniu silnika (przedtem świeciły oba),

Swieciły Ci przeciwmgłowe z przodu po zgaszeniu silnika, tak? To nie jest standard w 159, ktoś musiał dołożyć jakiś moduł, zapewne z doświetlaniem zakrętów. Więc albo on jest uszkodzony, albo wiązka między nim a halogenem.

Po zgaszeniu silnika przez chwilę świeciły światełka w okrągłych halogenach(oba)...teraz już jedno. Więc gdzie szukać przyczyny? Ten modół.. Gdzie go szukać?

Po zgaszeniu silnika przez chwilę świeciły światełka w okrągłych halogenach(oba)...teraz już jedno. Więc gdzie szukać przyczyny? Ten modół.. Gdzie go szukać?

tak jak pisałem, nie jest to standardowe rozwiązanie więc gdzieś coś jest dołożone, sprawdź czy we wiązce halogenu nie ma dołożonego jakiegoś dodatkowego przewodu, po nim dojdziesz gdzie to ktoś zamocował. jeśli tam nie będzie, to obok akumulatora masz taką czarną skrzynkę z bezpiecznikami/przekaźnikami i wiązką m.in. od świateł. Jak otworzysz obudowę to tą płytkę z całym tym ustrojstwem można podnieść, jest tam sporo miejsca więc bardzo prawdopodobne, że ktoś tam to wrzucił. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Ostatnia edycja:
Nooo dzięki wszystkim naprawdę dziękuję, problem naprawiony... Okazało się że właśnie pod tą skrzynką znajduje się ten dołożony dodatek.. Wygląda jak małe pudełeczko plastkiowe... I w nim kabelek się trochę zjechał zmontoeałem nowe połączenie i wszystko gites.Zawsze liczę na was, na tym forum i się nie zawiodłem po raz kolejny.

Nooo dzięki wszystkim naprawdę dziękuję, problem naprawiony... Okazało się że właśnie pod tą skrzynką znajduje się ten dołożony dodatek.. Wygląda jak małe pudełeczko plastkiowe... I w nim kabelek się trochę zjechał zmontoeałem nowe połączenie i wszystko gites.Zawsze liczę na was, na tym forum i się nie zawiodłem po raz kolejny.
No i fajnie ;)

Amortyzatory
Powrót