[159] Dziwny zapach spalenizna spod maski

Spoxik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v Sportwagon.
Cześć, chodzi o 159 1.9 jtdm 115 koni.
Niedawno wymieniłem w niej plecionke, bo była już mocno spanachana, aż smierdziec zaczęło spalinami w samochodzie i gdy już myślałem że po wszystkim, dziś wyskoczył mi taki mały klops. Po przejechaniu około 20 km, jakieś 15 trasa, 5 miasto. Zaparkowalem na parkingu pod blokiem i wysiadajac poczułem strasznie gryzący zapach spod samochodu. Nie był to plastik, ani guma palona... Raczej olej lub jakaś chemia. Po otwarciu maski smród było czuć kilkanaście metrów od samochodu. Z przestrzeni pomiędzy silnikiem, a grodzią wydobywa się gryzący dym. Zajrzałem pod samochód i miałem wrażenie że dym leci z okolic puszki za plecionką, która jest na wysokości gałki zmiany biegów. Dym wydobywał się również od strony grodzi spod wygłuszenia/izolacji (taki dziwny materiał pomiędzy blachą, a wydechem). Czy mógł się tam w jakiś sposób dostać jakiś płyn eksploatacyjny? Może olej podczas jazdy? Czy może to dpf się czyścił a ja wyłączyłem silnik i był rozgrzany? A może jeszcze coś innego.
Niestety nie mam możliwości podniesienia alfuni żeby zobaczyć od dołu. Dopiero jutro może jakoś dam radę dojechać do mechanika. Pomóżcie!

Komorę silnika masz czystą nie smarczy ci plynami? Pytam bo mogło być tak że wypala się DPF, a że osiąga 600 stopni to wszystko co na tej puszczce będzie, będzie się topic/parowac

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Byłem rano u znajomego mechanika i wyszło szydło z worka. Osłona termiczna, która jest nad dpf-em opadła na niego i dalej na rurę wydechową.
I ona tak dziwnie się tliła/dymiła.

Dzisiaj wjeżdżam na kanał i będę zdejmował wydech.

Lepiej przykręcić starą, czy kupić nową osłonę?

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót