[159] Uderzenie przy odpalaniu

mamel

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDM 8v
Hej. Mam problem od dłuższego czasu z konkretnym jeb*** przy odpalaniu. Jest takie walnięcie jakby zaraz silnik miał wypaść :D Poduszki wszystkie nowe, dwumasa nowa, wtryski sprawne, dawki startowe zwiększone już dawno. Zrobiłem wczęsniej mały test - do poduszki od skrzyni napchałem (w te szpary) kawałków paska rozrządu starego i walnięcie ustało, ale wiadomo - zaczeło przenosić drgania no i oczywiście to nie jest żadne rozwiązanie. Stwierdziłem w takim razie, że ją wymienie kolejny raz i po wymianie na nową, ori, nadal to samo... Miał ktoś podobnie i jak rozwiązaliście problem?

A masz tak samo na ciepłym jak i na zimnym silniku?

Tak, za każdym razem tak samo. Może to się czasem nieznacznie różni ale raczej zawsze tak samo. Raz na 100 odpaleń efekt jest trochę mniejszy i wtedy jest to akceptowalne, ale nie wiem od czego to zalezy.

Tak, za każdym razem tak samo. Może to się czasem nieznacznie różni ale raczej zawsze tak samo. Raz na 100 odpaleń efekt jest trochę mniejszy i wtedy jest to akceptowalne, ale nie wiem od czego to zalezy.
Ja tak miałem tylko na zimnym i mi pomogła regeneracja rozrusznika.

Ja tak miałem tylko na zimnym i mi pomogła regeneracja rozrusznika.

Rozrusznik mam wsadzony od wersji 2.4, wiec dużo mocniejszy, czyli powinno być lepiej a niestety nie jest. To samo na standardowym rozruszniku było. Kolejną rzeczą wskazującą na coś z zawieszeniem silnika jest to, że w korku na 1 jak energicznie, ale z wyczuciem kawałek tylko, puszcza się sprzęgło to autem telepie tak jakby silnik właśnie z przodu się bujał i przenosił na auto to telepanie...

W jaki stanie jest aku?. Miałem kiedyś takie objawy, gdy napięcie na aku. przy rozruchu spadało poniżej 10V.

Amortyzatory
Powrót