[159] Płyn chłodniczy 159 1.9jtdm

Ballak

Nowy
Auto
159 Ti
Witam wiem ze były już tematy o uciekającym płynie chłodniczym , ale w żadnym z tych nie znalazłem odpowiedzi . Problem jest od kad wymienili mi silnik Był tylko dol wymieniany . Cały czas ucieka mi płyn chłodniczy , zrobiłem od tego czasu 20 tysięcy km i nie mogę znajsc przyczyny ubywa gdzieś na 1000 km między 100-200ml , były sprawdzane wszystkie węże , chłodnica , korek wymieniany zbiornik czy z tylu nie pęknięty , test na szczelność robiłem dwa razy raz samochod szedł ponad godzinę i nic kolor płynu bez zmian . Korek od oleju bez żadnego nalotu płyn chłodniczy czysty . Zadnych bąbelek nalotów ani nic . Bagnet tez czysty olej cały czas w tym samym poziomie .

Była by taka opcja ze płyn będzie wyrzucany przez korek aż do pewnego momentu , jeden z mechaników powiedział mi żebym jeździł aż do momentu kiedy się ustabilizuje , mówił ze może zejść na samo dno zbiornika i tam zostanie niestety zawsze jak jest poniżej minimum jakieś 2-3 cm to dolewam żeby nie było jakiś nie miłych niespodzianek .

Drugi natomiast mówił ze teraz takie płyny ze odparowywuja , nie chce dolewać żadnych uszczelniaczy .

Ewentualnie jakby ktoś poradził jak sprawdzić czy to głowica bez jej wyciągania

Sprawdź połączenia rurek od płynu, bo na złączach potrafi delikatnie się pocić, a specjalnie tego nie widać bo płyn odparowuje i jest sucho. Przeważnie osadza się tam delikatny nalot po odparowanym płynie (po paraflu np różowy), a może pomóc dokręcenie lub wymiana opasek.

Ostatnia edycja:
Wrócę z delegacji będę patrzył jeszcze ale paru mechaników patrzyło i nikt nic nie widział , dam znać czy coś się udało z tym zdziałać , co do reszty pytać co pisałem to możliwe ze płyn może zejść prawie na dni zbiorniczka i potem tak zostać ?

Wysokość ustala miejsce wycieku. Chłodnica EGR do sprawdzenia

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Mam podobny problem, taki sam silnik, a dzisiaj w trasie na rozgrzanym silniku zaczoł kopcic na biało przez ok 1 minutę, potem przestał.
Temp w normie żadna kontrolka się nie zaswiecila.
Pojechałem do ASO powiedzieli że nie wiedzą co to jest mam obserwować.
Ktoś miał coś podobnego.
Wcześniej jeździłem Giulietta 6 lat i nic się nie działo

I na niebiesko niektórym się wypala..u mnie podwyższone spalanie i w lusterkach biały dym przy gazowaniu przez parę parę sekund (dokładnie 635s wg.MESa.)

Gdy naleję płynu na maksymalny poziom to zawsze spadnie 1-2 cm poniżej min i tak zostaje. Przestałem już dolewać bo to nie ma sensu.

Dziękuję, uspokoiles mnie.
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Czyli nie denerwować się i spać spokojnie

Amortyzatory
Powrót