[159] Zatrzaśnięte auto

• Autor wątku Autor wątku apb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

apb

Nowy
Auto
159 SW 1.9 16V
Cześć.

Mam problem z zatrzaśniętym autem, aczkolwiek od początku:
jakiś czas temu pękła mi linka od klamki zewnętrznej lewych przednich drzwi. Dzisiaj ją wymontowałem, jednak nowej jeszcze nie kupiłem, a więc klamką zewnętrzną wciąż nie da się otworzyć drzwi. Przy okazji wyjąłem akumulator do ładowania i zamknąłem maskę i klapę bagażnika. Przed wyjęciem akumulatora zamknąłem z kluczyka drzwi. Zapomniałem tylko, że z kluczyka można otworzyć wyłącznie lewe przednie drzwi. W związku z tym obecnie nie jestem w stanie otworzyć auta z pilota, bo nie ma akumulatora oraz nie jestem w stanie otworzyć auta z kluczyka, bo urwana jest linka od klamki.
Czy znacie jakiś sposób na otwarcie auta (a przynajmniej maski, żeby podpiąć akumulator) w takiej sytuacji lub też możecie polecić kogoś kto jest to w stanie zrobić (Warszawa Mokotów).

Spróbowałbym podać prąd na lampkę podświetlenia tablicy

Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka

Jest to jakieś rozwiązanie, jednak obawiam się, że natężenie prądu zaraz po podpięciu zasilania lub w trakcie otwierania centralnego zamka będzie zbyt duże i bezpiecznik przepali się.

Zawsze możesz podnieść auto, odkręcić ekologię i podać plus na kabel od alternatora...
Albo nie czołgać się pod autem tylko najpierw spróbować podać plus na lampkę a minus np. do wydechu.

Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka

Podanie zasilania na lamkę nic nie da, gdyż przekaźnik jest rozwarty.

Jaki jest od dołu dostęp do alternatora? Wystarczy zdjąć osłonę silnika?

Czy ma ktoś może jakiś inny pomysł?

Jest jeszcze możliwość podania plusa na rozrusznik.

Jaki tam jest dostęp? Teraz z głowy to ciężko mi sobie przypomnieć czy wystarczy zdjąć osłonę pod silnikiem.

mialem dokladnie taki sam przypadek w 147. Poradzilem sobie poprzez podniesienie lewego, przedniego kola, zdjecie plastikowego nadkola i wsadzilem tam reke z kablami rozruchowymi - jeden na plus drugi na mase - 15 minut prob i sie udalo.

może zobacz w swoim assistance, czy masz opcję zatrzaśnięte kluczyki i dogadaj się żeby otworzyli maskę

Ostatnia edycja:
może zobacz w swoim assistance, czy masz opcję zatrzaśnięte kluczyki i dogadaj się żeby otworzyli maskę

Po co ma się z kimś dogadywać na otwarcie maski, skoro sam może to zrobić w 5sekund? :D

Musiało to być zrobione "na już", więc skończyło się na telefonie do ślusarza, sprawa błyskawicznie załatwiona, jednak 150 zł poszło.

Od przodu mieliśmy problem z pociągnięciem linki, która idzie w pancerzu.

Dziękuję za odpowiedzi.

Musiało to być zrobione "na już", więc skończyło się na telefonie do ślusarza, sprawa błyskawicznie załatwiona, jednak 150 zł poszło.

Od przodu mieliśmy problem z pociągnięciem linki, która idzie w pancerzu.

Dziękuję za odpowiedzi.

Jak pociągniesz za pancerz do siebie, to powinna się otworzyć.

Wiem że już po sprawie, ale.... nie ma wejścia na kluczyk w drzwiach od pasażera? Jest tylko od kierowcy??

W 159 wkładka jest tylko od strony kierowcy, w większości aut tak jest.

Amortyzatory
Powrót