Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Giulia 200 km i 19"

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Giulia 2.0 200km

Domyślnie Giulia 200 km i 19"

Drodzy forumowicze.
    Czy 8JX 19 ET33 na przód i 9J X 19 ET34 na tył to rozsądny wybór przy najsłabszej 2-litrowej Alfie 200 km ? Do tego 225/40 R19 na przód i 255/35 R19 z tyłu
    Bardzo mi się te felgi podobają i mogę kupić w rozsądnej cenie, ale czy tym da się jeździć, nie połamie mi kręgosłupa na pierwszej studzience ? Nie będzie mnie woziło na koleinach ?
    I kolejne pytanie - ponieważ opony przód/tył są różne, to czym się kierować przy wyborze. Sporo jeżdżę w deszczu (Alpy) i zastanawiam się, czy na jedną oś nie włożyć deszczówek typu RainSport. Ale na którą ? Przód czy tył ? Nie jeździłem tylnonapędowcem (maluch się nie liczy).
    Dziękuję z góry za każdą sugestię.
    Krzysiek

Użytkownik Rowerzysta Avatar dk08012
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulia 2.2 ZF 8HP

Auto
    Alfa Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Oczywiście czytałem
    Niestety nie ma tam odpowiedzi na żadne z moich pytań

Użytkownik Świeżak Avatar per2u
    Mieszka w
    Świnoujście
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,8ts , 2003 po lifcie

Domyślnie

Jeżdżę taką wersją po naszych polskich drogach i jak najbardziej na plus.... aczkolwiek nie jest to mój pierwszy samochód z takim rozmiarem kół , więc jakieś tam doświadczenie i styl jazdy (uwaga na krawężniki podczas parkowania ) mam wypracowany . Mocy jest pod dostatkiem żeby to napędzić , co do wyboru opon ......cóż letnie , mam brigstone , run flaty i absolutnie nie mogę narzekać na nie , często robię trasy do Berlina , dość dynamicznie jadąc i absolutnie nigdy nie sprawiły iż czułem się niepewnie. Jeżeli chcesz założyć coś z większą przyczepnością w deszczu , oczywiście na tylną oś .
    Pozdr

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Auto
    Alfa Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Bardzo dziękuję za tą odpowiedź. Fabryczne 16" zostawię sobie na zimę ale latem duże koło robi wrażenie

Użytkownik Świeżak Avatar chendo
    Mieszka w
    Mazury
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2023 Alfa Romeo Stelvio 2018

Domyślnie

Przy szerokim kapciu na tyle musisz uważać na koleiny. Jest na to oczywiście metoda - trzymamy kierownice obydwoma rękoma.
    Mocy spokojnie wystarczy. Kupuj i ciesz się felgą

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

[MENTION=82460]zulik1[/MENTION] dorzuce swoje pare groszy w kilku punktach, choc mozliwe ze juz moje opinie czytales:
    1.jak najbardziej szeroki tyl, tym bardziej do RWD - wyglad i przyczepnosc, tym bardziej z moze kiedys zdecydujesz sie na jakis chip na ponad 300HP i wypadaloby zeby sie nie slizgala przy mocniejszym ruszaniu
    2.zadnej kierownicy na koleinach nie wyrywa, tym bardziej ze tylko tyl jest szerszy, a to przod glownie powoduje uczycie wyrywania kierownicy
    3.jakie tam sa opony? jesli run flat to moze kregoslupa nie lamie, da sie jezdzic, ale troche trzeba uwazac i wtedy jest jak dla mnie akceptowalnie ale na pewno nie jakos komfortowo. przy kupnie nastepnych opon bede mial duza zagwozdke czy nie brac 19" bez RF a nawet nie zwiekszyc szerokosci do 235 i 265 (przy tym samym profilu kolo dojdzie te ok 4mm opony)
    4.lepsze opony na tyl, szczegolnie w RWD IMHO. moze inaczej - wg mojego rozeznania nie daje sie opon gorszych na tyl w zadnym typie napedu, tym bardziej w mocniejszym RWD
    5.ja bym unikal mieszania opon pomiedzy osiami, niby dozwolone w Polsce (choc np z tego co wiem nie w Czechach/Slowacji i pewnie paru innych krajach), bo w roznych warunkach, rozne osie moga zachowywac sie jednak troche inaczej i samochod bedzie Cie bardziej zaskakiwal przy dynamiczniejszej jezdzie (o ile tak jezdzisz, jak nie to nie ma problemu)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.