Witam serdecznie Pacjent Alfa 159 1.9 139km a Problem leży w tym że po długim postoju gdy odpalę samochód to wydobywa z rury sporo białego dymu odraz z silnika słychac takie jak by klekotnięcie w momencie gdy przykucnie co zdarza się co któryś cykl cylindra tak jak by jeden konkretny cylinder hałasował, do tego przy dodaniu gazu ilość dymu jest nieporównywalnie gęstsza i większa. Szukam przyczyny ponieważ jak kupiłem samochód to już tak miał a posiadam go 6 mies i szukałem przyczyny by uniknąć poważnych usterek co się nie udało.
wykonałem sprawdzenie wtrysków dostałem wykres i wtryski sa podobno w porządku ale okazało się że nie ma Ciśnienia w cylindrach potem zaczął nagle chodzić w trybie awaryjnym i jak traktor, okazało się że prawdopodobnie dzięki klapom wirowym które zapoznały się z procesem spalania komory zawory za ten odważny gest oddały pokłon.
Wykonałem regenerację głowicy kompletną w firmie zajmującą się fachowo regeneracjami i zapewnili mnie że zrobiona została książkowo
po klapach wirowych zostały wcześniej jak patrzyłem same słupki ale wyrzuciłem i je
do tego wymiana rozrządu
moc wróciła samochód jak odebrałem od mechanika chodził równo aż miło
następnego dnia jednak nadal dymił na biało dość dużo i kucał na obrotach (Ale tylko zimny) po nie długiej chwili już było wszystko jak należy
wymieniłem świece żarowe na nowe i lepiej zaczął palić oraz mniej kucać a w zasadzie zostały mu tylko tąpnięcia ale dymienie pozostało, gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny ?
załączam film czasem dymu więcej czasem mniej
youtube.com/watch?v=owHg_uwXFQg&feature=share&fbclid=IwAR0Kb1f VPyHvtcdq5iMA36NBnJLm1qiUbp7c84ick7ujxNQQWLT0f9pUW eg