Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Odpalenie innego pojazdu na kable

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta 1.6 JTDm 2017

Domyślnie Odpalenie innego pojazdu na kable

Cześć,
    We wszystkich instrukcjach dotyczących odpalania na kable, od razu zakładają że to ja mam rozładowany akumulator i podają żeby podłączyć plus do odpowiedniego miejsca przy aku i minus do bloku silnika lub skrzyni. Ok, ale do jeśli ja chciałbym np podładować motocykl po zimie od Julki? Też podłączyć plus do aku i minus do nadwozia i w moto też plus do aku i minus do ramy? Szczerze mówiąc zgłupiałam. Wcześniej miałem 156 i podłączyłem do aku, ale tam nie było tyle elektroniki itp. Mam start stop i inne pierdoły i nie chciałby tego wszystkiego upalic podlaczajac motor do Julki.

Wszędzie piszą że dawca prądu podobna plus i minus do aku, ale (wiem głupie pytanie) przecież do zakrecenia silnikiem Julka "nie wie" czy jest dawcą czy biorcą prądu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Przasnysz
    Auto
    Giulietta 1.4 TB 120 Distinctive 2015 Fiat Punto Evo 1.4 77 2010

Domyślnie

Ja odpalałem Seicento swoją Julką, zapiąłem przewody normalnie na klemy Julki na akumulatorze. Siejak zapalił, Julce też nic się nie stało.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta 1.6 JTDm 2017

Domyślnie

Potwierdzam,
    podłączyłem minus bezpośrednio do aku w Julce, plus do śruby przeznaczonej do opalania Julki na kable, a motocykl dostał plus na aku i minus do ramy. Odpaliłem Julkę żeby się ładował wyższym prądem aku w motocyklu, ale odpaliłem moto już na zgaszone Julce. Wszystko zagadało jak należy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair / Mito 1.4 TB

Domyślnie

W tym sposobie podłączania chodzi tylko o jedną sprawę - iskrzenie i ewentualną groźbę pożaru/wybuchu.
    Powinno się podpiąć najpierw oba przewody do samochodu dawcy (na klemy) następnie plus na klemę samochodu biorcy a jako ostatni minus na masę.
    Podczas podpinania ostatniego przewodu pojawi się iskrzenie i jeżeli miałoby to miejsce w pobliżu akumulatora to może dojść do zapłonu ewentualnych oparów kwasu.
    Ale wydaje mi się, że zasada ta wzięła się ze starych czasów, gdy akumulatory nie były tak szczelne jak dziś i rzeczywiście istniało ryzyko, że coś się od tych iskier zapali.
    Poza tym nie ma żadnej różnicy, można podpinać klemy do klem i nic się nie stanie.