Cześć,
Piszę ponieważ w swojej Alfie 156 2,4 JTD 1998r. Mam problem z non stop palącym się bezpiecznikiem 10A(na zdjęciu nr. 13), odpowiadającym za światłą, stopu, cofania, halogeny, działanie szyb elektrycznych i obrotomierz(dziwi mnie to, że tyle rzeczy jest pod nim podpięte).Nie mogę wrzucić zdjęcia, ani linku ze schematem :/
Jest on w dolnej skrzynce bezpieczników przy kierownicy. Na samym dole 3 od lewej strony z podpisem "SERVIZI SERVICES"
Przy każdorazowym naciśnięciu hamulca, wskazany bezpiecznik przepalał się.
Pierwsze podejrzenie przyczyny zwarcia był czujnik stopu(ten przy pedale hamulca wersja 2 pinowa), ponieważ po jego odpięciu wszystko ładnie chodziło i bezpiecznik się nie przepalał.
Wiec na czas poszukiwania nowego czujnika odpiłem go. Przez kilka dni było ok, do pewnego momentu kiedy po przejechaniu trasy, gdzie było wszystko ok. i po ponownym uruchomieniu samochodu, bezpiecznik sam z siebie się spalił. Po wymianie na nowy i przeleceniu kluczyka od razu się przepala.
Wiec kieruje do Was zapytanie: Miał ktoś z Was taki problem i wie, gdzie leży przyczyna zwarcia ?