Witam wszystkich. Mam pytanie, zwłaszcza do osób posiadających 159-tki sprowadzone z Włoch. Otóż w mojej belli 2.0, jtdm z 2010 roku, we włoskiej książce serwisowej przy prawie każdej okresowej wizycie kontrolnej w serwisie (co 10 - 15 tys. km) jako jedna z wykonanych czynności zaznaczone było pole "valvole sostituite" co translator tłumaczy, jako "zawory wymienione". Wydało mi się to bardzo dziwne. Skoro auto było zadbane - regularnie serwisowane w ASO, wymieniane filtry i płyny, na co mam faktury - to problem z zaworami nawet teraz nie powinien występować (aktualny przebieg 170 tys km). Co dopiero przy przebiegu rzędu np 30 tys. km kiedy to pierwszy właściciel wykonał po raz pierwszy to "valvole sostituite". Tu moje pytanie - orientuje się ktoś na temat praktyki serwisowania alfy 159 we Włoszech? Czy może jest to coś u nich normalnego? Bo pierwsze słyszę, aby w mojej wersji silnikowej miały występować tak częste problemy z zaworami. Dodam że sam nie zauważam jakichkolwiek tego objawów i nie wiem czy mam się martwić.