Dzisiaj zauważyłem coś dziwnego. Nie znalazłem odpowiedzi, dlatego chciałem sie dowiedzieć jak jest u was. Wyjmowalem ostatnio kolektor do czyszczenia, zaslepialem EGR, bo mam problem z dymieniem (ale to akurat na inny temat), oczywiście musiałem zdjąć rozrząd pompę CR itd. Od wymiany rozrządu minęło mi może z 3k km i co zwróciło moją uwagę, to naciągnięcie napinacza paska rozrzadu. Wskazówka nie pokrywała się z tym otworem z napinacza, znaki na kołach ok. Myślę dobra, może pasek sie trochę rozciągnął. Poskładałem wszystko spowrotem, założyłem rozrząd, ustawienie i momenty dokręcania wszystko z e-learna tak jak być powinno. Uruchomiłem silnik, żeby sprawdzić, czy nic nie zepsulem, ale po jakimś czasie jego pracy zauważyłem, że wskazówka na napinaczu znowu się nie pokrywa. Dodatkowo mam wrażenie jakby pasek trochę wył, ale to może ja już szukam dziury w całym.
Jak to jest z tą wskazówką, powinna ona zmieniać swoje położenie pod wpływem naprężenia paska, czy powinna znajdować się ona cały czas w tym samym położeniu? Jak to u was wyglada?
![]()