Cześć, wracam z moim problemem, kiedyś chyba o tym pisałem ale od tamtego czasu nic się nie rozwiązało:
- Giulietta 1.4 MA TCT 170ps 2011
- z gazem Vialle LiquidSi
- przebiegu 153 tysiące
Mam taki problem, że przy jeździe ze stałą prędkością w zakresie obrotów do 2500-3000 auto się zmula, przestaje reagować na dodawanie gazu. Do tego stopnia że pedał gazu może być w podłodze, a auto zamiast przyśpieszać będzie minimalnie zwalniać. Redukcja 1-2 biegów i wkręcenie na obroty powoduje, że auto się "odtyka" i zaczyna przyśpieszać, później przy jeździe ze stała prędkością od razu znowu się "zmula"
- problem występuje na benzynie i LPG
- mój mechanik nie-ASO nie ma pojęcia, wymienił mi olej na rzadszy (Castrol Magnatec ACEA C2 - można w ogóle bezpiecznie na takim jeździć? wcześniej selenia ACEA C3 zawsze) bo innemu klientowi to pomogło, u mnie zero różnicy
- świece nowe, cewki fabryczne ale nie ma wypadania zapłonów więc to nie to
- w ASO Automobile Torino pojeździli z podpiętym komputerem i stwierdzili, że wszystkie parametry są w normie w tym kompresja
- dodatkowo auto ma jakby mniej mocy, na oko 20-30 KM mniej niż oryginalnie
- w ASO stwierdzili, że to raczej nie aktywator MA ani nie turbina, bo objawy byłyby inne
- zresetowali mi korekty benzynowe, kazali pojeździć na samej benzynie i sprawdzić - nic się nie poprawiło
- załączam wydruki jakie dostałem z ASO, zaproponowali tam pogłębioną, bardzo kosztowną diagnostykę, na desce rozdzielczej nie ma żadnych błędów
- dodatkowa sprawa to, ze auto ciężko pali, czasem od razu po odpaleniu gaśnie i poprawnie odpala dopiero za drugim razem
- olej i wszystkie filtry są świeże, filtr multiair był czyszczony też
- multiair od nowości, turbina od nowości, skrzynia i sprzęgła od nowości te same
Będę wdzięczny za pomoc, bo problem jest na tyle złożony i trudny w diagnostyce, że zaczynam rozważać rozstanie z tym autem. Jestem z Łodzi, będę wdzięczny za pomoc w zakresie tego co i w jakiej kolejności tu sprawdzić/wymienić jak również może polecenia fachowców, którzy by sobie z tym poradzili.
![]()