[159] Brak ciepłego nawiewu / zagotowany płyn

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150km. 2006r.
Witam

Dzisiaj miałem taki bardzo dziwny przypadek. Od razu myśl ze to termostat ale wolałbym potwierdzić. Jadę autem i po kilku kilometrach czuje mimo nastawionego grzania zimno w kabinie. Nawiew słychać ze działa tylko dmucha zimnym powietrzem. Spojrzałem na temperaturę silnika i powyżej 90 stopni, od razu odpuściłem gaz i po chwili złapało 90 stopni i już tak trzymało. Potem podczas jazdy nagle kontrolka przegrzania temperatury a tam maksymalna temperatura. To mnie mocno przestraszyło od razu zwolniłem ale nie mogłem się zatrzymać (droga szybkiego ruchu i rozjazdy wiec nie było jak). Zwolniłem na maksa, doczłapałem się do mojego zjazdu i nagle złapał z powrotem 90 stopni i tak było do końca drogi. Proszę o podpowiedz czy winnemu takiego stanu rzeczy jest termostat ?

Ogrzewanie działa na małym obiegu, więc to nie wina termostatu. Przy zablokowanym zamkniętym byłoby ogrzewanie kabiny, przy otwartym nie przegrzewałby się silnik.
99% pompa wody, 1% uszczelka pod głowicą.

A czy przy pompie wody nie uciekł by płyn chłodniczy ?

Miałem dość podobny przypadek (silnik 2.4) z tym że nie wyczułem ciepłego powietrza bo klima szła. Pęknięta głowica w 6 miejscach, jak Ci zagotowało na 130 to możesz być pewien najgorszego ale obyś miał szczęście bo w 1.9 trzeba mieć naprawdę pecha żeby uwalić głowice. Moje auto stoi teraz na warsztacie i profilaktycznie sprawdzany jest dół silnika a koszta jakie są w tej chwili aż mi się płakać chce.

Ostatnia edycja:
A czy przy pompie wody nie uciekł by płyn chłodniczy ?

Gdyby przeciekała, to płyn by uciekał, ale nie byłoby takich objawów, które opisałeś (ofcors, aż do wylania całego płynu).
IMHO wirnik pompy odkleił się od osi i nie pompuje płynu. Wskazuje na to zimne powietrze w kabinie, bo pompa nie tłoczy gorącego płynu do nagrzewnicy (w małym obiegu) i przegrzewanie silnika, bo nie ma wymiany płynu między silnikiem a chłodnicą. Trzymam kciuki, żeby to było tylko to.

Edit na dzisiaj. Lipa, sprawdzałem stan płynu chłodniczego i nie ma nic :/. Jest coś co mogę sprawdzić pod blokiem czy muszę brać lawetę i do mechanika ?

Możesz popatrzeć czy nie ma wycieku.

Spróbuj odpalić ( ale żeby był zimny )i ostrożnie odkręcić korek zbiornika wyrównawczego. Zobacz czy masz jakiś przepływ płynu czy sobie stoi spokojnie.
Spróbuj też przy zakręconym zbiorniku dodać gazu i zobacz czy "puchną" wtedy duże węże.

Ostatnia edycja:
Jeśli nie widać wycieków to sprawdź jeszcze czy nie masz majonezu pod korkiem wlewu oleju

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Masła pod korkiem oleju nie widać. Postaram się jutro wlać płyn i odpalić, niestety jestem złej myśli :/.

Popatrz na bagnet, dokładnie na kolor oleju. Czarny OK, kawowy - źle
A nie zauważyłeś , żeby dymił na biało ? Może faktycznie uszczelka i płyn spieprza do komory spalania.

Ostatnia edycja:
Znalazłem dziurę w gumowym wężu. Czy mogę prosić o pomoc w namierzeniu jakiś oznaczeń tego węża ?
A547108C-FBB9-4920-A064-E7D0DE7E480A.jpg
To ten najbliżej otwarcia maski.

Amortyzatory
Powrót