[159] Uszkodzenie koła pasowego wału korbowego Alfa 159 1.9JTDm 120KM

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 120KM 2006r
Witam serdecznie.
W zeszłym tygodniu w mojej Alfie doszło do uszkodzenia koła pasowego (uszkodzenie tłumika drgań) W wyniku tego doszło do zsunięcia paska z koła pasowego. Odrazu po zeskoczeniu paska słychać było zmianę pracy silnika (głośny trekot). Po wymianie koła pasowego samochód dalej pracuje bardzo głośno, a w dodatku hamulec jest bardzo twardy. Po dodaniu gazu i przekroczeniu obrotów 2tys cały samochód wpada w wibracje. I tutaj moja prośba o podpowiedź:
- czy możliwe jest, że doszło do przestawienia rozrządu?( i to jest winą głośnej pracy)
- czy przestawiony rozrząd może mieć wpływ na hamulce? np. małe podciśnienie.
Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam Marcin
I

Zdecydowanie skontroluj ustawienie rozrządu.

W rodzinie był taki przypadek, ten sam silnik: koło pasowe wału się rozwulkanizowało, guma się roztopiła i pryskała wszędzie, dostała się pod osłonę rozrządu i na pasek rozrządu, w wyniku czego przestawił się on o cztery zęby - silnik pracował wyraźnie głośniej. Dodatkowo od szarpnięcia wałkiem rozrządu rozleciała się pompa vacuum - jest zamocowana na końcu wałka, przez co nie było podciśnienia i nie działało wspomaganie hamulców. Po ustawieniu rozrządu i wymianie pompy na używkę auto przejeździło kolejne cztery i pół roku, po czym znienackowo pękło tłok - jak sądzę, bez związku :).

Pompę się łatwo odkręca, ale weź sobie jakąś magnetyczną końcówkę, żeby wybrać resztki pompy. Ściągasz szybkozłączkę 1 i potem śruby 2a

Screenshot 2022-12-11 231349.jpg

tu masz aukcję z oryginałem, ewentualnie po numerach poszukaj sobie zamienników https://allegro.pl/oferta/pompa-vacum-prozniowa-diesel-7-29053-04-0-pierburg-12939393388

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo. W weekend będę rozbierał. U mnie też guma się stopiła i była wszędzie... (trudno to dziadostwo czyścić) ale nie przyszło mi do głowy żeby obrócić całym wałem i obejrzeć cały pasek :banghead: spojrzałem na zębatkę i uznałem, że git. Także po weekendzie napisze czy Alfa ożyje

Nie napiszesz. Ludzie nigdy nie piszą :).

Amortyzatory
Powrót