Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dopiero za 2 odpaleniem wchodzi na obr.!??

Rysiek146Kraków
    Gość

Domyślnie Dopiero za 2 odpaleniem wchodzi na obr.!??

Witam.Silnik 1.4 1998 TS. Od paru dni mam dziwne objawy. Zarówno rano , jak i wieczorem po całym dniu postoju. Po godzinie postoju jest wszystko OK. Zapalam silnik na benzynie , wchodzi na ok1500 obr. i jak chce dodać gazu to natychmiast go dławi. Obroty spadają do zera, ale nie zgaśnie. Zdejmę nogę z gazu wraca na 1500 obr. Choćbym nie wiem jak delikatnie dotykał gazu to go dławi. Gasze silnik. Odpalam ponownie i jest ok.Mogę jechać. Powyżej 3000 obr. idzie super. Myślałem że to przewody. Ale udało mi się raz po odpaleniu wejść na obroty pow.3000 obr. i przełączyłem na gaz.O dziwo silnik pracuje normalnie od 1000obr.... Żadnego dławienia.....
    Przepustnica była czyszczona przed miesiącem.Silniczek krokowy czyszczony również. Świece mają 4 miesiące.Filtr powietrza nowy,czysty.
    Na benzynie jak już ruszę z miejsca to jedzie normalnie. Nie ma żadnych problemów.
    Czy ktoś miał już takie objawy? Czy to padający przepływomierz??
    Nie mam pojęcia. Proszę o jakieś podpowiedzi.Zanim pojadę do mecheza chciałbym wiedzieć mniej więcej co to może być , żeby mi nie "lał wody".
    Dzięki i pozdrowienia.

kilem0
    Gość

Domyślnie

mam podobne objawy w boxerze. według mnie i znajomego magika to problem z automatycznym ssaniem, bo problemy są tylko na zimnym silniku. trochę pomogło przeczyszczenie wtrysków płynem Volvoline.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Karol_PKAR
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 2.4jtd sportpack '01

Domyślnie

przed wymianą przepływomierza sporadycznie zdarzało mi się coś takiego, po wymianie ani razu.
    jeżeli podejrzewasz przepływomierz to najprostszym sposobem jest odłączenie go i odpalenie, wtedy bedziesz widział czy objawy zniknęły

Użytkownik Rowerzysta Avatar Binda
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Była piękna Alfa Romeo 146 1.4 T.S. 99r.

Domyślnie

A co jeśli przepływka wymieniona na pare dni ustało a potem znów sie pojawiło? Uszkodzona przepływka znowu?
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 28-08-2009 o 22:18

Rysiek146Kraków
    Gość

Cool

Coś mi nie pasuje przepływomierz. Teraz ostatnie dni były bardzo ciepłe i po odpaleniu odjeżdżam od razu. Dodam tylko że obroty nie wchodzą wyżej niż 1000 obr. Czyli wychodzi na to że jak automatyczne ssanie się nie włączy to nie ma problemu. Jak sie włączy,obr.1500 to wtedy go dławi. Ale dlaczego po ponownym włączeniu , obroty też 1500 ale nic go już nie dławi i jedzie ok???? Na gazie jedzie ok. nawet po pierwszym uruchomieniu. Jeśli tylko wejdzie na obroty.....
    Wbrew powszechnej opinii moja alfa na gazie chodzi ok, natomiast na benzynie....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Karol_PKAR
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 2.4jtd sportpack '01

Domyślnie

odepnij przepływke i sprawdź

Rysiek146Kraków
    Gość

Domyślnie

Odpiąłem przepływomierz i wróciłem z pracy do domu (12km) - jechał praktycznie jak codziennie. Czyli jedzie tak samo czy jest podpięty - czy nie. Pod domem więc chciałem go podpiąć i dopiero wtedy zauważyłem że jest zamontowany odwrotnie! Czy to może miec znaczenie? Zamieniłem go tak jak ma być , podłączyłem i ciekawe jak rano zapali.... Bez przepływki zapalił popołudniu i wszedł na obroty.