[159] Alfa 159 Jtdm 150 km brak mocy

Zbychu123

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 16V 150KM
brak mocy po czyszczeniu przepustnicy(klapy gaszącej)

Witam.Tydzień temu postanowiłem wyczyścić przepustnicę(klapę gaszącą) i odmę.Odkręciłem też EGR,który jest zaślepiony blaszką.Po złożeniu wszystkiego auto straciło moc.Problemem jest podjechanie pod jakąkolwiek górkę.Dzisiaj ponownie wszystko rozkręciłem i skręciłem .Niestety bez efektu,auto ledwo jedzie Nie pali się lampka check engine,jakby co .Przed czyszczeniem wszystko ok, auto śmigało jak należy.Gdzie popełniłem błąd?Proszę Was o pomoc.Pozdrawiam.Rafał

Ostatnia edycja:
Nie jest teraz tak że EGR jest cały czas otwarty?
Był wprogramowany, a wyciągnąłeś blaszkę?

Ponad rok temu demontowaliśmy wszystko, żeby wyczyścić kolektor ssący.Wtedy po złożeniu wszystkiego z powrotem silnik pracował normalnie.Więc raczej już wtedy byłoby coś nie tak z mocą.A teraz nie wiem ,o co chodzi?Spróbuję przeczyścić czujnik ciśnienia(ten na kolektorze),zawór podciśnienia i wymienię wężyki podciśnienia.Nic innego nie przychodzi mi do głowy.Zerknę jeszcze raz na kostki,które odłączałem,czyli przy EGR i przy przepustnicy (klapie gaszącej).

Ostatnia edycja:
Witam.Temat do zamknięcia.Podczas ubiegłorocznego czyszczenia kolektora nie czyściliśmy czujnika ciśnienia,zamontowanego do kolektora.Odkręciłem go dzisiaj,był cały zasyfiony.Po jego wyczyszczeniu auto śmiga.Dziękuję i pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót