[159] Wyciek oleju spod klapy gaszącej [159 1.9 JTDm]

lawless

Nowy
Auto
Alfa 159
Cześć,

Samochód : Alfa Romeo 159 1,9 JTDm Sportwagon 2009

Od kilku miesięcy spod klapy gaszącej zaczyna zbierać mi się olej. Na początku była to ilość pozwalająca określić ten wyciek jako ,,zawilgocenie", jednak teraz leje się tak, że kropi na wszystko co jest pod klapą gasząca, aż nawet zaczyna kapać spod pokrywy silnika ,,pampersa".

Co może być przyczyną tak ogromnych ilości oleju w tamtym miejscu? Gdzie rozpocząć śledztwo które naprowadzi mnie na przyczynę takich ilości oleju w tamtym miejscu? Wydaje mi się że nieszczelna przepustnica to skutek/efekt a nie przyczyna tego wycieku.

Zamieszczam zdjęcie podglądowe:
Widać wyraźnie że klapa gasząca jest cała mokra, a wyciek zbiera się na tym czarnym przewodzie poniżej jej, kapie na dół i zbiera się dopiero na pampersie pod silnikiem.

IMG_2032.jpg

Załączniki

• IMG_2033.jpg
    IMG_2033.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 229
Turbo, odma, sprawdź czy nie masz oleju w intercoolerze

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

A nie poci się na łączeniu rury z klapą? Połączenie uszczelnia oring jeśli mnie pamięć nie myli 54x3.5? (Pisze z głowy, pewnie średnica zła). Warto go wymienić. A ilość oleju trzeba zweryfikować. Może zbyt dużo idzie z odmy, a może turbo puszcza.

Jak miałem tak zapoconą obudowę klapy to winna była uszczelka. Dałem uszczelkę na silikon, bo tam trochę dmucha i za pierwszym razem na samej uszczelce jeszcze puszczało. Po tym zabiegu jest sucho. Ja będziesz tam grzebał to wyczyść sobie elektronikę pod tą klapą. Ja miałem tam trochę oleju.

Kolego magii, masz rację. Odkręciłem rurę, i o-ring jest stary, sparciały i puszcza z prawej strony, a klapa gasząca obrywa odrzutem. Odkręciłem również tą cieką rurkę która idzie od pokrywy zaworów do dolotu - jest cała w oleju. Tak wiec mamy winnego - odma. Czy wiecie może jakie dokładnie wymiary ma ten o-ring? Wiem ze zaleczy to problem a nie wyleczy - odma jest do wymiany.

Amortyzatory
Powrót