Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Kilka pytań nowego posiadacza 166

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lucek
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    166-2.4 JTD-99r

Domyślnie Kilka pytań nowego posiadacza 166

Witajcie ! Długo nosiłem się z założeniem nowego tematu, lecz jest kilka rzeczy, które nie dają mi spać po nocach Do tej pory nie miałem przyjemności prowadzić samochodu wyższej klasy,stąd masa pytań Przejrzałem całe forum, ale nie znalazłem dość jasno sprecyzowanych odpowiedzi na moje niby-problemy. Jest to Alfa Romeo 166 z 1999r 2.4JTD Najlepiej będzie jak wypunktuję poszczególne kwestie, a więc do dzieła:
    1. Pod przednim siedzeniem pasażera znalazłem dwa przewody (z czego podejrzewam, że jeden jest od anteny - jak zrobić z niego użytek ?) :

2. ICS, a dokładniej GPS, mianowicie nie łapie mi sygnału z satelit. Owszem podaje mi przybliżoną pozycję na podstawie żyroskopu. Oryginalna płyta z nawigacją bez problemu pracuje w napędzie NAVI (próbowałem nagrać kilka obrazów map innych krajów z późniejszych lat i nic-wyświetla mi że płyta do góry nogami ). Nie chodzi mi o możliwość nawigacji ,lecz o w miarę dokładny czas GPS. Dodam jeszcze, że z tyłu czytnika NAVI oprócz dużej kostki , tuż obok znajduje się mniejszy wtyk z dwużyłowym przewodem, z tym że przewód ten jest nieco uszkodzony - czy to jest przyczyną ?
    3. Spalanie. Do pracy mam 4-5 km ,i wstając bardzo wcześnie rano 2:00-3:00 przez pierwsze dwa kilometry spalanie oscyluje (spada) od około 25 l (?!) do 13-9, po czym stabiluzuje sie w granicach 8l. Czy to normalne przy zimnym silniku ? Macie jakieś szczególne zalecenia w związku z tym ?
    4. Skrzypienie. Przy dużej wilgotności jest to szczególnie irytujące. Skrzypi mi przednia szyba od strony pasażera, i zauważyłem na zewnątrz swoistą deformację uszczelki tam się znajdującej,oraz listwę ją zakrywającą-jest trochę luźna. Skrzypią trochę również przednie drzwi pasażera ,oraz drzwi kierowcy w gdzieś w okolicy górnych uszczelek. Spodziewam się najgorszego - że była bita Co z tym fantem zrobić - kombinować cos z silikonem ? Dodam jeszcze że przednia szyba w dolnej części pod zakresem wycieraczek ma takie niebieskawe refleksy - cóz to takiego ? EDIT : obecnie pada deszcz - w okolicy lusterka/światełek na podsufitce zauważyłem przeciek, zaczynam się niepokoić;/
    5. Wyświetlacz kilometrów pod zegarem obrotomierza. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczynają mi znikać te "kreseczki" z ciekłokrystalicznego LCD. Przy okazji nie podświetla mi zakresu paliwomierza. Dużo jest roboty przy rozbiórce konsoli ? Jest to skomplikowane ? Jakie koszty ?
    6. Światła. krótkie są zdecydowanie za krótkie, próbowałem ustawiać-nic z tego Jazda na światłach mijania o zmroku jest wręcz udręką. Jakie polecacie żarówki, które by efektywniej świeciły ? czy byc może gdzieś indziej leży problem ?
    7. Silnik - niemam żadnych zarzutów Jednak po wyłączeniu silnika i podniesieniu maski coś "brzęczy" tuż za silnikiem-jakby jakiś silniczek krokowy.
    8. Spryskiwacze - istnieje możliwość regulacji ilości płynu,który podawany jest na szybę ?
    9. Podgrzewanie foteli - siedzenie pasażera działa, natomiast kierowcy nie... Lampka działa - podgrzewanie nie... Co wiąże się z naprawą tej usterki ?
    10. System Audio. Jako że nie posiadam zmieniarki, planuję używac transmitera FM, jak z jakością dźwięku ? Interesują mnie transmitery z dodatkowym pilotem na kierownicę - czy taki pilot jest uciążliwy podczas prowadzenia auta ?

Wiem,rozpisałem się Dodam jeszcze, że na chwilę obecną nie dysponuję mocną gotówką, gdyż wykosztowałem się nieco przy zakupie, a z niektórymi usterkami chciałbym się uporać , nie jestem złotą rączką, dlatego "łopatologiczne" rozwiązania wskazane Wiem, że równie dobrze na te pytania mógłby odpowiedzieć mi jakiś mechanior, lecz z życia wiem, że w kupie siła i żaden master nie wie więcej niż społeczność forum
    Prosiłbym także o praktyczne wskazówki związane z początkowym użytkowaniem tego samochodu
    Z góry dzięki
    Ostatnio edytowane przez lucek ; 29-08-2009 o 16:25 Powód: zauważone zmiany

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

3). Normalka jak w każdym autku, tym bardziej z 5 "garami" - mam takie same spalanie co Ty Zalecenia, to przede wszystkim nie przekraczać zbytnio 2 - 2,5 tys obrotów na każdym z biegów, póki silnik się nie rozgrzeje.
    5). W dziale "zrób to sam" masz instrukcję jak wymienić diodę "żebraka", zatem jest to ta sama droga, żeby wymienić taką lampeczkę - bardzo szybko to można zrobić. Z drugiej strony, jeżeli znikają Ci cyferki z tego wyświetlacza, pod prędkościomierzem, to najlepiej będzie wymienić całe te zegary (~300 zł)
    6). Mam ten sam problem :/ Jednak moim zdaniem jest to kwestia podjechania do serwisu i zapłacenia 15 zł za wyregulowanie. Muszę cały reflektor wymienić, więc na razie to daruję sobie. Ale jakbyś coś z tym fantem zrobił, to daj znać czy regulacja coś dała
    7). Nie przejmuj się tym
    8). Domyślam się, że raz ruszasz wajchą do siebie i od razu puszczasz. Wówczas leci płyn sobie kilka sekund?! Jeżeli tak, to po prostu ręcznie przytrzymaj wajchę do siebie, aż wystarczająca ilość płynu poleci na szybę i puść.
    9). Spirala w fotelu może być poprzepalana.
    10). Transmitter? Hmm... jakość dość słaba. Chociaż, "lepszy rydz niż nic" Pomyśl nad "Loudlink". Poczytaj sobie o tym chociażby na forum.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

1.Wygląda jak antena i zasilanie CB radia.
    4.Skrzypienie drzwi załatwi pewnie regulacja zamka, pewnie ma luz i drzwi "latają", a przednia szyba wypisz wymaluj kiepsko wymieniana. Klej nie przyłapał, podkładu nie dali, uszczelka się podwinęła, nie ignoruj tego bo jak się cała odklei to nietrudno konsekwencje sobie wyobrazić. I nie musi być od razu bita.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

marcolukas
    Gość

Domyślnie

1. to tak jak kolega napisał to wyglada na przewody od CB
    2. z navi to są problemy tylko kilka osób ma działajacą
    3. u mnie spalanie zaczyna sie od 13-15 i spada do 6-7 ale ty mieszkasz w zimniejszej cześci Polski
    5. jak bedziesz wymieniać to wymień wszystkie żaróweczki z całego wyswietlacza bedzie równo podświetlać
    6. podobno są jakieś czujniki przy kole ,sam sie musze zabrać za to bo słabo swieći strasznie nisko , a żarówki to blue vision jedne z lepszych
    10. ja mam adapter kasetowy podłaczony pod mp3 troche syczy
    a co do wskazówek to olej sprawdzaj stan przynajmniej raz w tygodniu

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ze się podepne pod temat.. czy ktos mi moze powiedzieć w jaki sposób włacza się postojowe bez kluczyka w 166?? bo próbuje przekręcic pokrętło od świateł w drugą strone i jakos u mnie się nie da..

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

U mnie tez nie dawalo rady przekrecic. Ale cos tam dlubalem i zdemontowalem ten przelacznik....i teraz dziala
    Samo sie naprawilo
    Alfista: moze maly spocik 166 w Bydzi ?? Zadzwonie do Italiano to tez wpadnie jtd
    Pozdrawiam
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    ze się podepne pod temat.. czy ktos mi moze powiedzieć w jaki sposób włacza się postojowe bez kluczyka w 166?? bo próbuje przekręcic pokrętło od świateł w drugą strone i jakos u mnie się nie da..
    mooocno trzeba w lewo przekręcić pokrętło
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Stanley
    Gość

Domyślnie

Ile dałeś za te auto? bo usterek co nie miara a koszty są naprawde spore w tym aucie.

Użytkownik Świeżak Avatar patryyyk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 Q4

Domyślnie

1. +/- i antena do CB (poszukaj w bagażniku, drugiego końca przewodu.
    3. średnie będzie Ci wychodzić koło 8-9, to norma w 2.4 JTD
    4. Ja na Twoim miejscu zdjąłbym podsufitkę, a szybę wkleił jeszcze raz, pozbywając się wcześniej rudej, która musi tam gdzieś być.
    6. zamontuj HID'y
    7. a niech brzęczy. prawdopodobnie chodzi Ci o pompkę wymuszonego obiegu wody.
    9. rozebranie i poszukanie przyczyny. Mogą być dwie. spalona grzałka, lub przerwana kable.
    10. Co do transmittera. Używałem Belkina ->http://www.allegro.pl/item716828589_...hit_r2pol.html przez jakiś rok czasu i byłem mile zaskoczony jakością dźwięku. Jeśli masz kaseciaka polecam jednak kasetę AUX-> http://www.allegro.pl/item718578183_...ysylka_fv.html .

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lucek Zobacz post
    6. Światła. krótkie są zdecydowanie za krótkie, próbowałem ustawiać-nic z tego Jazda na światłach mijania o zmroku jest wręcz udręką. Jakie polecacie żarówki, które by efektywniej świeciły ? czy byc może gdzieś indziej leży problem ?
    ...
    10. System Audio. Jako że nie posiadam zmieniarki, planuję używac transmitera FM, jak z jakością dźwięku ? Interesują mnie transmitery z dodatkowym pilotem na kierownicę - czy taki pilot jest uciążliwy podczas prowadzenia auta ?
    Co do świateł to spawdź jeszcze jakość luster, z wiekiem bardzo tracą na "wydajności", można jeregenerować - na allegro reklamują sie firmy, które zajmują się tego rodzaju usługami.

Co do systemu audio zaś, to jeśli lutownica co nie obca możesz idąc za tym linkiem spróbować przerobić magnetofon na Line In, jeden minus jest taki, że silnik magnetofonu ciągle działa i co za tym idzie nieco szumi (natomiast na pewno mniej niż przy kasecie aux, dźwięk też jest lepszy jak czysto zlutujesz. No i kable się nie walają po aucie).