Witajcie ! Długo nosiłem się z założeniem nowego tematu, lecz jest kilka rzeczy, które nie dają mi spać po nocachDo tej pory nie miałem przyjemności prowadzić samochodu wyższej klasy,stąd masa pytań
Przejrzałem całe forum, ale nie znalazłem dość jasno sprecyzowanych odpowiedzi na moje niby-problemy. Jest to Alfa Romeo 166 z 1999r 2.4JTD Najlepiej będzie jak wypunktuję poszczególne kwestie, a więc do dzieła:
1. Pod przednim siedzeniem pasażera znalazłem dwa przewody (z czego podejrzewam, że jeden jest od anteny - jak zrobić z niego użytek ?) :
2. ICS, a dokładniej GPS, mianowicie nie łapie mi sygnału z satelit. Owszem podaje mi przybliżoną pozycję na podstawie żyroskopu. Oryginalna płyta z nawigacją bez problemu pracuje w napędzie NAVI (próbowałem nagrać kilka obrazów map innych krajów z późniejszych lat i nic-wyświetla mi że płyta do góry nogami). Nie chodzi mi o możliwość nawigacji ,lecz o w miarę dokładny czas GPS. Dodam jeszcze, że z tyłu czytnika NAVI oprócz dużej kostki , tuż obok znajduje się mniejszy wtyk z dwużyłowym przewodem, z tym że przewód ten jest nieco uszkodzony - czy to jest przyczyną ?
3. Spalanie. Do pracy mam 4-5 km ,i wstając bardzo wcześnie rano 2:00-3:00 przez pierwsze dwa kilometry spalanie oscyluje (spada) od około 25 l (?!) do 13-9, po czym stabiluzuje sie w granicach 8l. Czy to normalne przy zimnym silniku ? Macie jakieś szczególne zalecenia w związku z tym ?
4. Skrzypienie. Przy dużej wilgotności jest to szczególnie irytujące. Skrzypi mi przednia szyba od strony pasażera, i zauważyłem na zewnątrz swoistą deformację uszczelki tam się znajdującej,oraz listwę ją zakrywającą-jest trochę luźna. Skrzypią trochę również przednie drzwi pasażera ,oraz drzwi kierowcy w gdzieś w okolicy górnych uszczelek. Spodziewam się najgorszego - że była bitaCo z tym fantem zrobić - kombinować cos z silikonem ? Dodam jeszcze że przednia szyba w dolnej części pod zakresem wycieraczek ma takie niebieskawe refleksy - cóz to takiego ? EDIT : obecnie pada deszcz - w okolicy lusterka/światełek na podsufitce zauważyłem przeciek, zaczynam się niepokoić;/
5. Wyświetlacz kilometrów pod zegarem obrotomierza. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczynają mi znikać te "kreseczki" z ciekłokrystalicznego LCD. Przy okazji nie podświetla mi zakresu paliwomierza. Dużo jest roboty przy rozbiórce konsoli ? Jest to skomplikowane ? Jakie koszty ?
6. Światła. krótkie są zdecydowanie za krótkie, próbowałem ustawiać-nic z tegoJazda na światłach mijania o zmroku jest wręcz udręką. Jakie polecacie żarówki, które by efektywniej świeciły ? czy byc może gdzieś indziej leży problem ?
7. Silnik - niemam żadnych zarzutówJednak po wyłączeniu silnika i podniesieniu maski coś "brzęczy" tuż za silnikiem-jakby jakiś silniczek krokowy.
8. Spryskiwacze - istnieje możliwość regulacji ilości płynu,który podawany jest na szybę ?
9. Podgrzewanie foteli - siedzenie pasażera działa, natomiast kierowcy nie... Lampka działa - podgrzewanie nie... Co wiąże się z naprawą tej usterki ?
10. System Audio. Jako że nie posiadam zmieniarki, planuję używac transmitera FM, jak z jakością dźwięku ? Interesują mnie transmitery z dodatkowym pilotem na kierownicę - czy taki pilot jest uciążliwy podczas prowadzenia auta ?
Wiem,rozpisałem sięDodam jeszcze, że na chwilę obecną nie dysponuję mocną gotówką, gdyż wykosztowałem się nieco przy zakupie, a z niektórymi usterkami chciałbym się uporać , nie jestem złotą rączką, dlatego "łopatologiczne" rozwiązania wskazane
Wiem, że równie dobrze na te pytania mógłby odpowiedzieć mi jakiś mechanior, lecz z życia wiem, że w kupie siła i żaden master nie wie więcej niż społeczność forum
Prosiłbym także o praktyczne wskazówki związane z początkowym użytkowaniem tego samochodu![]()
Z góry dzięki![]()