Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Układ audio niedostępny - błąd pierwszego kanału audio

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar pfemek
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280, Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8V

Domyślnie Układ audio niedostępny - błąd pierwszego kanału audio

Cześć.

Mam pytanie raczej do użytkowników bardziej zaawansowanych wiedzą z zakresu elektryki/elektroniki. Mam na desce komunikat o niedostępnym audio i symbol głośnika. Diagnostyka wzmacniacza wykazuje przerwę w obwodzie głośnika w kanale nr 1. Diagnozuję MES'em i Launchem. MES pokazuje tylko nr kanału a Launch w opisie ma informację że to głośnik przedni lewy. Dodam że wszystkie głośniki grają, nie przerywają itd. Najbardziej przydał by mi się schemat audio Harman Kardon żeby dokładnie zlokalizować obwód, może ktoś ma dostęp i udostępni?
    Metodą prób i błędów, odpinając po kolei drzwi doszedłem, że ten sam błąd zostaje tylko po odpięciu głośnika tył lewy. Sprawdziłem przewody od głośnika do wzmacniacza i wszystko jest ok, zresztą sam głośnik gra. Wygląda to na usterkę samego wzmacniacza ale dopóki nie mam schematu to stu procentowej pewności nie mam. Dodam jeszcze, że Launchem mogę wykonać test wszystkich kanałów i po jego wykonaniu błąd mogę skasować i usterki nie ma ale tylko do ponownego uruchomienia samochodu. Ktoś borykał się z podobnym problemem? Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Pozdrawiam...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Na schemat elektroniki wzmacniacza to raczej nie licz.
    Schemat/opis instalacji audio pdf podeślę Ci popołudniu ale wyślij mi swój e-mail na priv.

Może to niekontakt i akurat jak mierzysz to jest ok? Zapnij rezystor bezpośrednio na wyjście wzmaka a wcześniej sprawdź na wszelki wypadek rezystancję głośnika który wywala błąd, kto go tam wie ile on ma.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Na schemat wzmacniacza nie liczę, chodzi mi tylko o schemat instalacji w aucie. Przesłałem mój e-mail na priv, czekam po południu na wiadomość. Dzięki!
    Podepnę rezystor bezpośrednio przy wzmacniaczu na próbę ale raczej to nie pomoże. Głośnik ma blisko 4ohm. Zresztą podpinałem drugi bo akurat mam z uszkodzonych drzwi, bez zmian.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GTV 2.0 TS

Domyślnie

Podaje Ci schematy i opisy, po włosku. Dlatego i opisy głośników. PowodzeniaKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	audio_3.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	55.2 KB
ID:	289748Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	audio_4.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	52.8 KB
ID:	289749Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	audio_6.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	41.4 KB
ID:	289750

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

To co Ci kolega załączył to część z pdf który i ja mam, dużo więcej więc nie wniesie ale wyślę.
    A jak rezystancja mierzona nie bezpośrednio na głośniku a na wtyczce do wzmaka (tzn włącznie z przewodami)? Tak kombinuje czy rezystancja przewodów się nie dodaje jakaś dziwna (ale musiałaby być spora, prawdopodobnie ze 30R żeby wywołać błąd - przynajmniej w wersji Mid a nie HK) albo niekontakt gdzieś po drodze i stąd pomysl z rezystorem bezpośrednio na wzmaku.
    Może to faktycznie jakaś niestety usterka we wzmacniaczu.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał giuliawest Zobacz post
    Podaje Ci schematy i opisy, po włosku. Dlatego i opisy głośników. PowodzeniaKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	audio_3.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	55.2 KB
ID:	289748Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	audio_4.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	52.8 KB
ID:	289749Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	audio_6.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	41.4 KB
ID:	289750
    Dzięki. Na pewno się przyda.

Zrobię inaczej. Zmierzę każdy kanał z osobna na wtyczkach przy wzmacniaczu. Zobaczę jakie są różnice pomiędzy głośnikami. Jak będzie się wszystko zgadzać to niestety zostaje wzmak...
    W środku jest 6 scalonych końcówek mocy ale SMD i żeby odczytać oznaczenia trzeba je wylutować. Najgorsze, że cała płyta wzmacniacza jest pokryta zabezpieczeniem epoksydowym i ciężko tam coś dłubać...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zalana cienką warstwą żywicy (coś jak warstwa lakieru) czy takim żelem elastycznym na grubo?
    Jest zabawa jak rzadka żywica/lakier podpłynie pod układ i go doklei do pcb. Ale nie ma rzeczy nie do zrobienia...
    Czemu trzeba wylutowywać żeby odczytać napis?? Bardziej bym się obawiał czy ten opis nie jest zakodowany jak to często bywa.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Dzięki za pdf'a!
    Płyta zalana jest cienką warstwą żywicy, układy na bank będą nią podklejone ale myślę że odpowiednio podgrzane puszczą. Końcówki są w obudowach z radiatorem od góry i raczej tam oznaczenia nie ma ale mogę się mylić. Musiał bym zdjąć i zmyć "żelki" termoprzewodzące żeby coś dostrzec a póki co nie chciałem tego robić bo nie mam czasu na dłuższą zabawę. No nic, w wolnej chwili pomierzę te rezystancje i zobaczymy co wyjdzie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No nieprzyjemna robota, kiedyś miałem w serwisie takie płyty lakierowane to sepuku normalnie coś wymienić a wcześniej się przekłuwać sondami żeby coś pomierzyć.
    Ale w sumie cena informacja że jednak coś tam zalewają a nie gołe płytki w samochodzie. Trochę (bo nie wiadomo czy to nie wyjątek jakiś) budujące :⁠-⁠).

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Udało się opanować usterkę. Ostatecznie okazało się, że kanał 1 to głośnik prawy tylny na słupku. Muszę się przyznać że sam uszkodziłem przewód gdyż podlazł mi pod spinkę osłony słupka i jak ja wciskałem to się przeciął. Auto mam od niedawna i przyjechało do mnie z rozebranym bagażnikiem stąd nie przyszło mi to od razu na myśl. W każdym razie opis złącz wzmaka pomógł. Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrawiam...