Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Tributo italiano - brak wentylowanych foteli

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie Tributo italiano - brak wentylowanych foteli

W cenniku jest błąd. Tributo nie ma dostępnych wentylowanych foteli nawet za dopłatą. Dowiedziałem się o tym wczoraj przy odbiorze auta

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

I dobrze że nie odebrałeś wozu, przecież ta opcja była kluczowa dla Ciebie przy wyborze konkretnej wersji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Można nie odebrać bez konsekwencji ?
    Cennik cennikiem , ale czy w zamówieniu była ta opcja wyszczególniona.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Odebrałem bo potrzebuje auta, jak mi będzie bardzo przeszkadzać to zmienię za 2 lata jak wyjdzie nowa Giulia. Ja nie jestem z tych co się bardzo stresują

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Myślałem że nie przetrawisz tych foteli. W każdym razie gratulacje z zakupu, jak już trochę pojeździsz to podziel się wrażeniami z użytkowania

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Gdzie w cenniku był błąd? Obserwowałem od kilku mcy bo powoli wtedy przymierzałem się już do zakupu i w tych które widziałem było że TrIta nie ma wentylacji. Sam sprawdzałem w ePerze i tylko się potwierdziło- pewnie wszystko przez tkaninę czerwoną pod warstwą skóry to wyeliminowało opcję, a i stąd potem sama pianka siedziska jest właśnie bez opcji wentylacji. Sprzedawca w BB był bardzo zdziwiony jak go wyprowadziłem z błędu, bo się nie spodziewał że ten feature znika w TrIta.
    Jeden z powodów pomniejszych dlaczego upolowałem Veloce 2029 grudzień zamiast TrIta - wentylacja i tak nie przebije komfortowego materiału (alkantary), szczególnie gdy skóra jest czarna (może parzyć w pierwszym kontakcie w lecie), ale zawsze byłoby to coś - miałem brać świeżo dostarczone do Bielska czerwone TrIta, ale docelowo podjechałem poza miasto i z Sosnowca wziąłem Veloce 2023 grudzień z alkantarą.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio B-Tech 200ps

Domyślnie

Jakie masz wrażenia, osobiste odczucia w użytkowaniu Tonale w odniesieniu do Stelvio bądź Gulia.
    Czy Tonale to fajne auto?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Porównam do swojej Giulii Veloce Q4 z LSD i 310HP 2018r. Tonale jeździ głównie żona, choć pierwszy miesiąc docierania ja jeździłem, jak i korzystamy obecnie z Tonale jako samochód na wypady weekendowe czy urlopy (wtedy też ja jeżdżę).

Tonale jest pakowny pewnie jak Stelvio, przynajmniej wersja MHEV (mamy 1.5 160HP + 20MHEV), bo w PHEV bagażnik jest znacznie mniejszy a masa większa. Naprawdę kupę bagażu można zmieścić, szczególnie jak się porównuje do Giulii gdzie jest poprzeczka i głośnik w półce.
    Tonale jeździ się wygodnie, w miarę cicho. Tonale w trybie DNA N jest totalnie zmulone, chyba bardziej niż A w Giulii. Jest to OK na spokojną jazdę z rodziną - tu żona w końcu przestała mi zwracać uwagę że jeździ się ze mną niekomfortowo. Tonale uspokaja bo Giulia kusi do wciskania gazu. W większym ruchu na N trzeba albo bardzo głęboko wciskać gaz, albo od razu przełączyć na D. Nawet żona, która przez 11 lat w Giulietcie (1.4TB) używała tylko A i N, w Tonale przełącza na D często na mieście.
    W D nie włączy samego elektryka nigdy, w N włącza na parę/paręnaście sekund - wczoraj jadąc delikatnie i przyspieszając z lekkiej górki 80km/h jechałem ze 30sek na samym elektryku.
    Te 160HP+20 jeździ jako tako, choć jak chce się mocniej to silnik wyje a auto nie jedzie tak jak człowiek jest przyzwyczajony - nic dziwnego 1.5 vs 2.0 i 180HP z większą masą vs 310.

Skrzynia w moim tonale to 7 stopniowe TCT, działa na pewno niegorzej niż zastępczkak Audi A4 jaki w zeszłym roku dostałem na czas naprawy jak gość wjechał mi w tył Giulii.
    Jakość materiałów Tonale wewnątrz jest niższa ciut niż w Giulii, w Tonale plastik sięga do połowy deski rozdzielczej i pod licznik, schowek podłokietnika czy pasażera bardziej przypomina Giuliettę jaką mieliśmy. Nie ma prawdziwego alu wewnątrz, tylko jak w BMW, Volvo czy innych plastik srebrny z jakimś wzorkiem.
    Kierownica, manetki, licznik, łopatki to samo co w Giulii polift.
    Multimedia są fajne, mamy kamerę 360stopni i nawet magic park (z którego nie udało mi się jeszcze skorzystać choćby na próbę). Audio mamy basic, gra jakoś bez polotu (przynajmniej z carplaya gdzie jak w GIulii equalizer nie reguluje parametrów i idzie flat totalny). Coś muszę tu wykombinować, może kiedyś jakiś mały wzmak z DSP i sobie podciągnę a przy okazji zmienię choćby głośniki przód i ciut wygłuszę drzwi. Obraz z kamery cofania jest duży i dużo lepszej jakości, ale za to ma małą ilość klatek na sekundę - to nawet myli przy podjeżdżaniu do jakiejś przeszkody - trzeba się przyzwyczaić i wziąć poprawkę.

Zawieszenie jest standardowe - stalowe - Tonale nie ma już alu wahaczy czy sanek. Prowadzi się przyzwoicie jak na auto wyższe i tyle. Adekwatnie do przeznaczenia auta.

Amorki DSV dają wyraźną różnicę twardości. U mnie tył lewy stukał od nowości w ustawieniu soft, w poniedziałek w końcu ASO wymieniło mi i jest już dobrze. W moim egzemplarzu spryskiwanie szyby tylnej to była kałuża pod autem - tez poprawili - nie był podłączony wężyk z przodu... Niezła kontrola jakości w fabryce - dwie rzeczy które były oczywiste (stukało mocno)...

Narazie zrobione 2 tys km, za tydzień bierzemy na 4 dniowy urlop z rowerami za granicą to też się jeszcze potestuje.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, nie żałuję decyzji i chętnie też jeżdżę tym autem.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.