Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Przewód HSD z radia do BTM

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Guilia 2.0T Super MY2020

Domyślnie Przewód HSD z radia do TBM

Cześć wszystkim. Od pół roku walczę z niedziałającym połączeniem telefonicznym, tzn połączenie jest wywoływane, ale słychać jedynie odgłosy z piekła. Wszystkie inne opcje zwiane z dzwiekiem, w tym wyszukiwanie głosowe i przesyłanie muzyki działaja poprawnie.Pacjent to Guilia MY2020.

ASO stwierdziło wpierw, że to radio, kiedy natomiast je wymienili okazało się, że defekt pozostał, kolejno wymienili TBM'a, teraz twierdzą, że to wina połączenia owych komponentów, a mianowicie przewodu, mini usb > HSD E żeński. Mini usb po stronie TBM’a ,a HSD zielony od radia. Problem natomiast jest taki, że ASO nie ma dostępu do pojedynczego przewodu, a musiałoby zamówić całą wiązkę.

Moje pytanie z kolei jest czy ktoś z Was może robił taki kabel na własną rękę?
    Ewentualnie może jakiś namiar na osobę, która byłaby, w stanie zrobić taki przewód.
    Czy ten przewód może w ogóle wpływać na połączenie telefoniczne?

Na koniec wklejam zdjęcia końcówek przewodu, które dostałem od ASO.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG-20241021-WA0009.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	44.6 KB
ID:	290197   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG-20241021-WA0008.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	29.8 KB
ID:	290198  
    Ostatnio edytowane przez WojciechF ; 23-10-2024 o 10:42

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Okiem elektronika: "schemat" tego przewodu nie powinien być problemem w znalezieniu więc spokojnie najpierw zwykłym miernikiem można przewód zweryfikować czy ma wszystkie przejścia. Może i coś w nim jest przerwane. Zacznij od tego wpierw.
    Dorobić to będzie samemu ciężko ale nie niemożliwe. Na Aliexpress znajdziesz Chińczyków którzy oferują różne wtyczki i gotowe przewody HSD czy LVDS, z różnymi typami wtyczek (mówię i "pilotach" na wtyczce pozwalajacych na jedyne prawidłowe wetknięcie). Spróbowałbym znaleźć taką wtyczkę lub gotowy przewód z dobrym HSD po jednej stronie, a wtedy po drugiej dolutować samemu usb to już mniejszy problem. Zarobienie wtyku HSD nie będzie takie łatwe.

W używkach nie idzie znaleźć ori wiązki całej?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Guilia 2.0T Super MY2020

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Auto jest od miesiąca, w ASO, gdzie czekają na instrukcję od Stelantisa, jak dalej temat ugryźć, więc nie mam jak sprawdzić czy faktycznie ten przewód jest uszkodzony.
    Na razie wszystkie te próby naprawy są na koszt i polecenie poprzedniego właściciela - firmy sprzedającej poleasingowe auta, aczkolwiek po 6 miesiącach ciągłej walki chciałbym wsiąść tę naprawę, w swoje ręce.

W używanych wiązkach widziałem, że często brakuję przewodu z zieloną końcówką przy radiu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ASO błądzi jak we mgle. TBM nic nie ma do rozmów telefonicznych, oczywiście uszkodzenie jego czy kabla kto wie może w jakiś tryb wprowadzać radio i cyrki się dzieją, ale wystarczy odłączyć na próbę kabel z radia do TBM i wszystko się wyjaśnie bo eliminuje się 5 minutową robotą sprawdzenie kabel + TBM. Porażka - pewnie, lepiej klient niech jeździ a oni zawiną parę tysi za części/robotę...

Ja na początek na miejscu ASO wygeneraowałbym nowe proxi po VIN - czy to ktoś na pałę zmieniał bajty/przeklejał fragmenty proxi czy choćby bajty z innego auta (niestetni są tacy co tak robią bez wiedzy co dokładnie zmieniają przy jakiś retrofitach), albo też bywało że jakieś serie/konfigi miały z fabryki błąd proxi bo generator miał jakieś większe lub mniejsze bugi- a to jednak MY20 pewnie wiec świeży polift z wieloma dodatkami w proxi, więc jest większe prawdopodobieństwo. Ewentualnie jeszcze sprawdzic czy nie ma jakiś aktualizacji radio (choć to rozumiem nowe), wzmak, czy innych choćby opcjonalnych

Jest wzmak w konfigu (głośnik w tylnej półce)? Jeśli tak może właśnie proxi coś nakręcone? Tyle ode mnie póki co.

Aha, rozumiem że rozmowy w aucie nie słychać, natomiast rozmówca z drugiej strony słyszy dobrze? Czy w obie strony? I kolejne, muzykę dobrze słychać masz na myśli audio przez bluetooth a nie np radio FM?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał WojciechF Zobacz post
    Cześć wszystkim. Od pół roku walczę z niedziałającym połączeniem telefonicznym, tzn połączenie jest wywoływane, ale słychać jedynie odgłosy z piekła. Wszystkie inne opcje zwiane z dzwiekiem, w tym wyszukiwanie głosowe i przesyłanie muzyki działaja poprawnie.Pacjent to Guilia MY2020.

ASO stwierdziło wpierw, że to radio, kiedy natomiast je wymienili okazało się, że defekt pozostał, kolejno wymienili TBM'a, teraz twierdzą, że to wina połączenia owych komponentów, a mianowicie przewodu, mini usb > HSD E żeński. Mini usb po stronie TBM’a ,a HSD zielony od radia. Problem natomiast jest taki, że ASO nie ma dostępu do pojedynczego przewodu, a musiałoby zamówić całą wiązkę.

Moje pytanie z kolei jest czy ktoś z Was może robił taki kabel na własną rękę?
    Ewentualnie może jakiś namiar na osobę, która byłaby, w stanie zrobić taki przewód.
    Czy ten przewód może w ogóle wpływać na połączenie telefoniczne?

Na koniec wklejam zdjęcia końcówek przewodu, które dostałem od ASO.
    kabelek taki mam

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Guilia 2.0T Super MY2020

Domyślnie

Kabelek kupiony od Marka przekazałem ASO. Niestety wciąż nie to. Proxi po VIN podobno generowali, teraz czekają na kolejne instrukcję ze Stelantisa. Ręce mi opadają, już prawie 2 miesiące auto, w serwisie.

Głośnik jest, w tylnej półce.

Przy nawiązaniu połączenia, w tym również połączenia SOS, słychać jednostajny szum, pisk. Odbiorca połączenia z kolei słyszy mnie normalnie.
    Muzykę przez bluetooth dobrze słychać.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    kabelek taki mam
    Jeszcze raz dziękuję. Nie pomogło, ale miny, w ASO mieli bezbłędne. Podobno "najlepsi z działu zakupu, bezowocnie szukali tego kabelka".
    Ostatnio edytowane przez WojciechF ; 04-11-2024 o 17:21

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Guilia 2.0T Super MY2020

Domyślnie

ASO dalej walczy, niby z pomocą centrali (analiza problemu dostała status naprawy L2, cokolwiek to znaczy) , ale efektów brak.

Wymienili już radio, tbm, wzmacniacz, wygenerowali proxi po vin.

Czy ma może ktoś pomysł gdzie jeszcze może być problem?
    Ostatnio edytowane przez WojciechF ; 21-11-2024 o 20:03