Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Ściąga lekko w prawo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie Ściąga lekko w prawo

Cześć

Od jakiegoś czasu julka ściąga mi lekko w prawo. Jest to dość minimalne, ale zauważalne.
    Zdarzyło się czasem zaliczyć dziurę i niestety przytarłem prawą przednią felgę na krawężniku, może to coś w związku z tym.
    Poprosiłem o kontrolę geometrii w ASO przy okazji wymiany oleju. Coś tam poprawili, ale w drodze do domu stwierdziłem, że nadal ściąga.
    I teraz mam trochę problem, bo nie wiem czy to geometria i coś spartolili czy może być jakiś inny powód. Nie wiem na ile teraz trzeba się znać przy ustawianiu gemoetrii a na ile maszynka robi to za człowieka.
    Załączam wydruk. Czy te wartości mogą wskazywać na jakieś nieprawidłowości? Lepiej pojechać na inną stację? Nie mam 100% zaufania do tego ASO jednak.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20241104_085121.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	71.1 KB
ID:	290241

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Pytanie co rozumiesz przez lekko. Masz bardzo niedużą różnice w pochyleniu kół (lewa/prawa strona), reszta ustawiona na równo. U mnie kiedyś w 159 podobny problem powodował przycinający się tłoczek w zacisku hamulcowym w 4-tłoczkowym Brembo.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Pytanie co rozumiesz przez lekko. Masz bardzo niedużą różnice w pochyleniu kół (lewa/prawa strona), reszta ustawiona na równo. U mnie kiedyś w 159 podobny problem powodował przycinający się tłoczek w zacisku hamulcowym w 4-tłoczkowym Brembo.
    Jak trzymam kierownicę idealnie poziomo (poziomując względem łopatek czy manetek) to po parudziesięciu metrach (może ponad 100? na oko mocno) zjadę z pasa.
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 04-11-2024 o 09:55

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

To są dwie różne rzeczy. Czy ci ściąga, czy masz krzywo ustawioną kierownicę? Ustawienie geometrii/zbieżności to jedno, ustawienie kierownicy to drugie. Czy jedno i drugie? Jak puścisz kierownice, to auto jedzie prosto? (najlepiej test na pustej drodze, jadąc środkiem, żeby wyeliminować pochyłość pasa ruchu).
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 04-11-2024 o 10:10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Sprawdzę, dzięki.
    Nie bardzo mam tylko pomysł w jakiej sytuacji kierownica miałaby się zdecentrować

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Sprawdzę, dzięki.
    Nie bardzo mam tylko pomysł w jakiej sytuacji kierownica miałaby się zdecentrować
    Może nie zablokowali kierownicy przy ustawianiu zbieżności (regulacja drążków kierowniczych)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Pojeździłem sobie trochę, wyjechałem na eSkę i wychodzi na to, że ściągać nie ściąga tylko kierownica jest przekoszona.
    Wracam do nich z reklamacją.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Pojeździłem sobie trochę, wyjechałem na eSkę i wychodzi na to, że ściągać nie ściąga tylko kierownica jest przekoszona.
    Wracam do nich z reklamacją.
    Zwróć jeszcze uwagę na to, że ulice są lekko pochyłe na prawo (częściej w mieście) lub na prawo i lewo - aby spływała z nich woda. Ja mam "obcykane" fragmenty dróg w Gdyni, gdzie wiem w którą stronę samochód lekko skręca, właśnie z uwagi na te pochylenie poprzeczne drogi. I właśnie tam zawsze sprawdzam czy dobrze mi ustawili geo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    Zwróć jeszcze uwagę na to, że ulice są lekko pochyłe na prawo (częściej w mieście) lub na prawo i lewo - aby spływała z nich woda. Ja mam "obcykane" fragmenty dróg w Gdyni, gdzie wiem w którą stronę samochód lekko skręca, właśnie z uwagi na te pochylenie poprzeczne drogi. I właśnie tam zawsze sprawdzam czy dobrze mi ustawili geo
    Tak jest, jak najbardziej zdaję sobie z tego sprawę Ale to jest jednak dość ewidentne.