Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Temat: 2.0 Tributo Italiano Nowe auto i awaria po 500km ;-(

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie 2.0 Tributo Italiano Nowe auto i awaria po 500km ;-(

Dzień dobry,
    To moja 4-ta Alfa w tym 3-ia nowa, wcześniej 156, 159 i Mito. Niestety ale już po około 500km wywaliło mi na desce rozdzielczej komplet kontrolek oraz komunikatów typu ESC niedostępny,AST niedostępny, ESC Hill Start Assist niedostępny, zleć kontrolę AirbaG, zleć kontrolę zawieszenia itp.
    Auto jedzie ale ewidentnie ma mniejszą moc, prawdopodobnie jest w trybie awaryjnym. W zasadzie nie miałem wcześniej żadnych wcześniejszych sygnałów że coś z autem jest nie tak choć może poza dwoma/trzema drobnymi symptomami np: stojąc na światłach przy pracującym silniku czułem zapach palącego się plastiku. Zapach było czuć gdzieś w przedniej części samochodu. Zgłosiłem to telefonicznie do dilera ale powiedział że zapewne wypala się filtr no i wszystko nowe więc może być taki zapach z komory silnika. Faktycznie odniosłem wrażenie że wraz z przebiegiem stojąc gdzieś z pracującym silnikiem ten zapach był coraz słabszy. Drugą sprawą mogło być to że po zamknięciu auta świeciły mu się nadal światła mijania, w tym przypadku może to było spowodowane tym że po zgaszeniu silnika nie miałem ustawionej manetki zmiany biegów na P i dlatego tak było. Nie doczytałem jeszcze tego w instrukcji jaki jest powód że po zgaszeniu auta i zamknięciu kluczykiem centralnego zamka światła nadal się świecą.
    Dzwoniłem na numer podany do kontaktu AlfyRomeo ale muszę poczekać do poniedziałku bo w wekend nie pracują. W serwisie który jeszcze pracował powiedziano mi że być może jeśli jest "check engine" to może przyjechać laweta i go zabrać do serwisu. Nie myślałem że auto po kilkuset kilometrach będzie jechało na lawecie... Jutro dzwonię i umawiam się do serwisu, ciekawe czy będą oczekiwać bym do nich przyjechał czy będzie transport lawetą?
    1. Ktoś miał podobną usterkę?
    2. Czy jest jakiś sposób by na gwarancji samemu odczytać jakie błędy zarejestrował sterownik auta?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Miałem podobnie (wszystkie możliwe błędy, większość systemów niesprawna, zła praca silnika), ale w zupełnie innym aucie i przy znacznie większym przebiegu. Winowajcą okazało się spięcie w jednej z komór akumulatora (w rezultacie falowało napięcie). Akumulator nie był ani stary ani zajeżdżony.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Światła ustawiasz sobie w menu ile mają czasu świecić po opuszczeniu auta. Naładuj akumulator, przejedz się kawałek i obstawiam że wszystko wróci do normy. Od tego należy zacząć.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Nie przejmuj się, tak jak koledzy piszą - zadbaj o akumulator i ciesz się jazdą cudownym samochodem. Swoją droga - 4-a Alfa i jeszcze nie przyzwyczajony ? Dla mnie Stelvio to pierwsza i ostatnia Alfa (nie dlatego, że mnie do siebie zraziła tylko dlatego, że nigdy już takiego cuda nie wyprodukują - tonale, juniory i inne wynalazki to totalna porażka designu i techniki) - a już wiem, że trzeba naprawdę dużo tolerancji, cierpliwości i kasy (na paliwo i serwis) żeby móc się cieszyć jazdą tym cudem

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Jak piszą koledzy, naładuj aku i jak systemy nadal niedostępne to kiera do końca w lewo, następnie do końca w prawo i na środek. Wyłącz stacyjkę, włącz ponownie i powinno być ok.

@ciafok, święte słowa :⁠-⁠)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał tomekna Zobacz post
    komplet kontrolek oraz komunikatów typu ESC niedostępny,AST niedostępny, ESC Hill Start Assist niedostępny, zleć kontrolę AirbaG, zleć kontrolę zawieszenia itp.
    Kupiłem auto w maju. Na jesieni miałem podobne objawy, jak zrobiło się zimno. Co kilka dni deska pełna błędów. W serwisie coś zaktualizowali (IBS,BCM?) i problem zniknął i już się nie pojawił.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał blaszany Zobacz post
    Kupiłem auto w maju. Na jesieni miałem podobne objawy, jak zrobiło się zimno. Co kilka dni deska pełna błędów. W serwisie coś zaktualizowali (IBS,BCM?) i problem zniknął i już się nie pojawił.
    Może doładowali aku

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Może doładowali aku
    No co Ty, zrobili update akumulatora :-)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    No co Ty, zrobili update akumulatora :-)
    Trochę śmieszno-straszne, że forum dysponuje tak niskim poziomem wiedzy na temat samochodów, które są jego przedmiotem i jedynym polecanym rozwiązaniem i zdiagnozowaną usterką jest niski poziom naładowania akumulatora. Nowy użytkownik ma poważny problem z nowym autem, a piszecie, że powinien już przywyknąć, bo to jego kolejna Alfa.

Chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej w serwisie, o wykonanym przez nich czynnościach w moim aucie, gdyby w ogóle mieli tam pojęcia o samochodach które serwisują. Poprosiłem o rozmowę z mistrzem serwisu na temat tej aktualizacji, ale nie oddzwonił, a od osoby która samochód przyjmowała, niewiele konkretów można było się dowiedzieć, poza zdawkową wzmianką o wykonanej aktualizacji oprogramowania modułu.

Pewnie gdyby był tu ktoś, kto pracuje w ASO, to mógłby powiedzieć coś więcej.

U mnie od początku w aplikacji MyAlfaConnect, co kilka przejazdów był zgłaszany problem z systemem ładowania, ale żadnych objawów poza tym nie miałem, aż do jesieni, gdy zaczęły zapalać się opisane wyżej kontrolki na desce. Po wizycie w serwisie i aktualizacji, żadnych problemów już nie ma.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Czego oczekiwałeś, kolega ewidentnie niezaoptrzony w jakikolwiek sprzęt diagnostyczny, to co mu mają tu ludzie wróżyć z fusów albo pisać elaboraty na 10 ston na każdą możliwą ewentualność. Naprawa i diagnoza na odległość miała być?
    Natomiast obstawienie dobre, i na 90% zakładam aku jest niedoładowany, szczególnie jeśli auto stało jakiś czas na placu u dealera.

Problem z nowymi autami jest taki, że już od fabryki aku niekoniecznie są takie nowe i dobrze przygotowane, potem logistyka do Polski, potem po Polsce, potem przestawianie auta plac, salon itp, potem po np paru tygodniach czy miesiacach przygotowanie do wydania, nie zawsze naładują. Teraz zimno, kolega zrobił ledwo 500km, pewnie na krotkich odcinkach

@tomekna, błędy odczytujesz tym samym sprzętem co w 156/159/mito czyli choćby ELMem i MESem lub AlfaOBD, jedynie potrzebne inne adaptery szary typ 6 i niebieski typ 5. A na początek voltomierzem sprawdź aku, po parogodzinnym postoju, kilka minut po otworzeniu bagażnika. Słabe aku to randomowe błędy po całym aucie rozsiane, z tego nic się niedałoby diagnozować. Usunięcie błędów tylko ASO, lub samemu z bypassem SGW (blokada zapisu/kasowania przez OBD), lub u mechanika który ma subskrybcję na SGW w grupie Fiata wykupioną.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.