Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Cieknie spryskiwacz lampy strona pasażer

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie Cieknie spryskiwacz lampy strona pasażer

Witam, w Nadkolu mam dwie rewizje czy z tego poziomu jestem w stanie tam dojść ręką i sprawdzić ewentualnie wymienić pompę czy zderzak out …. Ktoś miał podobny przypadek ?
    Wyciek niewielki ale delikatna plama w garażu jest ….

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Niestety te spryski w zderzaku potrafią cieknąć. niby była poprawiona wersja jakoś od 2018r, mam taką i ciekło i na gwarancji tak że mi opróżniło zbiornik w 2 dni (przestało jak już byłem w ASO kilka tyg później). wracało kilka razy przez lata. Mam wrażenie, że jak się nie używa go (czyli spryskiwanie na włączonych światłach mijania, co 10ty raz pryska od włączenia stacyjki), to tam coś się brudzi/naloty z płynu czy coś w tym stylu. Jak miałem płyn jakiś który zostawiał białe naloty (np na dyszach sprysków szyby), było tragicznie, potem miałem jakiś inny który nie zostawiał i był spokój.
    Poużywaj trochę na nienajtańszym płynie i zobaczysz czy coś pomogło. Nie spotkałem się żeby ktoś na jakimkolwiek forum opisywał jakiekolwiek rozwiązanie.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio

Domyślnie

Dojście do spryskiwaczy po zdjęciu zderzaka. Nawet jeśli cieknie tylko jedna dysza to i tak musisz kupić zestaw. Chyba że ktoś ma patent na naprawienie.

Auto

Domyślnie

tylko że mi ciekły te poprawione i to po 1.5 roku, a np potem przez pare lat nie ciekły, ostanio znowu coś im się popuściło, też jak zdejmowałem zderzak i wyginały się węże kiedyś to trochę leciało. nienajlepszy patent, ale mam wrażenie że wystarczy używać i im poprawia się
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    tylko że mi ciekły te poprawione i to po 1.5 roku, a np potem przez pare lat nie ciekły, ostanio znowu coś im się popuściło, też jak zdejmowałem zderzak i wyginały się węże kiedyś to trochę leciało. nienajlepszy patent, ale mam wrażenie że wystarczy używać i im poprawia się

Właśnie tak zrobię, zacznę używać - latem używałem często. Teraz zimą i chciałem trochę oszczędzić te dysze bo różnie może być -dwa lata temu zamarzła i się nie zamknęła, więc zazwyczaj wyłączałem światła i używałem spryskiwaczy - ale jak widać dobrego rozwiązania nie ma….

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

W spryskiwaczach wycierają sie uszczelnienia cylindra. I na tym właśnie uszczelnieniu przy wysuwaniu tłoczka leje jak i w stanie spoczynku.
    Będę rwał koło tego weekendu to coś na ten temat powiem.
    Stelvio 2020
    Koszt nowego zestawu ori 700zł plus kołki do listew nadkoli.
    P.S
    będę miał w ręce stary to trzeba rzucić temat na aliexpres

Auto

Domyślnie

pewnie też tak się dzieje, ale u mnie sprawa wyszła dość szybko, a mało używałem bo jeżdżę z reguły w dzień. potem przeszło. problem był jak miałem jakiś płyn który zostawiał białe osady (np wokół spryskiwaczy szyby). potem miałem bardzo długo spokój. ogólnie projekt chyba nienajlepszy na rzeczywiste używanie. daj znać, na wiosnę chce ponaprawiać urwane zaczepy ślizgów i posklejać oderwany od skorupy stelaż wewnętrzny zderzaka, to przy okazji chętnie pomajstruję też przy spryskach - może z Twoich spostrzeżeń coś skorzystam (naprawa czy wymiana)

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

Jestem po wymianie spryskiwaczy Stelvio MY20.
    Jak wcześniej pisałem u mnie puszczał prawy na uszczelnieniu cylindra z tłoczyskiem.
    Co do pracy 2x ludziki 2 godziny pracy.
    NIe trzeba sciagać całych listew ozdobnych wystarczy wpiąc zatrzaski z zderzaka 3x reszta to monotonia odkrecania.
    Przy sciaganiu zderzaka uwazac co by odpiac kostkę z prawej strony od czujników.
    Ostroznie z zerzakiem jest bardzo mięki
    Polecam przesmarowac wszystkie sruby mocujace zderzaka w nadkolach oraz te od pokrywy pod chłodnicami

https://photos.google.com/photo/AF1Q...5vF6--PQwQ0BHz

https://photos.google.com/photo/AF1Q...Vfsa3lt2C0dCVV

https://photos.google.com/photo/AF1Q...8CtdyTqp8zDOCP

https://photos.google.com/photo/AF1Q...htOwQfGXSsdM_E

https://photos.google.com/photo/AF1Q...CJWcFxv5nH-U9g
    Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 08-02-2025 o 15:44

Auto

Domyślnie

Link nie dziala. Uwazasz że nienaprawialne to? Jaki koszt?

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

koszt spryskiwaczy 700zł
    Robocizna moja i ojca.
    Będe starał sie to rozebrac.
    Na aliexpres po nr. OE nic nie ma.