Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Nierówna praca silnika na niskich obrotach

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0GME

Domyślnie Nierówna praca silnika na niskich obrotach

Dzień dobry,
    od ponad roku po rozgrzaniu silnika (powyżej 2 kresek) pojawia się przez chwilę nierówna praca/dławienie silnika. Dzieje się to tylko na 3 biegu, podczas wytracania prędkości, przy prędkości 22-23 km/h. Poniżej tej prędkości skrzynia wrzuca 2 bieg i jest już ok. Na zimnym silniku wszystko jest ok. Nawet mimo niskich obrotów na 3 biegu silnik pracuje normalnie.
    Tylko na tym trzecim biegu przy niskiej prędkości słychać nierówną pracę, którą udało mi się nagrać - link poniżej.

Na poniższym nagraniu doszło jeszcze charakterystyczne "terkotanie", która pojawia się od początku zakupu nowego samochodu. Terkotanie czasami pojawia się po przejechaniu 2 km, a czasami po 400 km. Totalnie losowo tak się dzieje i tylko od 3 biegu. Jak jadę na 1 lub 2 biegu przestaje terkotać.

Połączenie tego terkotania + nierównej pracy daje taki efekt:

https://jumpshare.com/v/TwyyCUcPXh4wg32brPhX

Nie wyskakują żadne błędy, samochód jedzie normalnie. W ASO problemu nie widzą, a nawet nie słyszą tej nierównej pracy... Według parametrów odczytanych z samochodu wszystko jest w normie.

Ktoś ma pomysł co można z tym zrobić lub jaka jest przyczyna?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Takie przerywane warkotanie/terkotanie jak masz koło 6.-7. sekundy występuje i u mnie od nowości z tego co pamiętam, zaraz po tym jak odpuszczę gaz po przyspieszeniu, jakby przy hamowaniu silnikiem. Uznałem, że to taka specyfika ZFa z tym silnikiem.
    Ja przyznam, że tej nierównej pracy samego silnika też nie słyszę na nagraniu. Gdzie zwrócić uwagę?
    Ciekawi mnie tylko co to się tam zadziało koło 1:27, wjechał taki bas wydechu.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0GME

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Takie przerywane warkotanie/terkotanie jak masz koło 6.-7. sekundy występuje i u mnie od nowości z tego co pamiętam, zaraz po tym jak odpuszczę gaz po przyspieszeniu, jakby przy hamowaniu silnikiem. Uznałem, że to taka specyfika ZFa z tym silnikiem.
    Ja przyznam, że tej nierównej pracy samego silnika też nie słyszę na nagraniu. Gdzie zwrócić uwagę?
    Ciekawi mnie tylko co to się tam zadziało koło 1:27, wjechał taki bas wydechu.

Tak, ten warkot mam też od początku. Z resztą chyba wszyscy go mają, ale nie wszyscy słyszą. Czasami się pojawia 5 dni z rzędu, a czasami pół roku jest cisza. Nie mam pojęcia co wydaje te dźwięki.

Kamerę zamocowałem w komorze silnika dlatego wszystkie dźwięki są bardzo uwydatnione. Normalnie tego aż tak nie słychać. Przesyłam wycięte fragmenty, które określam jakoś "nierówna praca".

Wyciąłem tylko to co mnie niepokoi z całego nagrania, 1-3 sekundowe "chrumkanie" Ten dźwięk pocięty brzmi jak jakiś STAR 200

https://jumpshare.com/v/c3e2fCE3N0m24xddtHk4

Po rozgrzaniu silnika możesz przyspieszyć do 30 kmh jak już będziesz miał 3 bieg odpuść gaz i pozwól się samochodowi toczyć. Przy 22-23 kmh pojawia się nierówna praca przez chwilę i potem skrzynia zrzuca bieg na niższy i już tego nie słychać. 22/23 kmh to prędkość graniczna dla 3 biegu.

Oczywiście możesz wymusić jazdę na 3 biegu, zwalniając do prędkości 22-23 kmh i dotykając bardzo delikatnie gaz i wtedy skrzynia trzyma bardzo niskie obroty nie zrzucając niższego biegu. Wtedy ta nierówna praca trwa dłużej.

Dziwne jest to, że przy innych biegach i niskich obrotach nie ma tej nierównej pracy.
    Ostatnio edytowane przez MarioAlfa ; 09-02-2025 o 15:45