Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Giulia 2021 USA - wymiana lamp

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0 Veloce 21'

Domyślnie Giulia 2021 USA - wymiana lamp

Cześć,

Jestem w trakcie sprowadzania Giulii AWD ze stanów zjednoczonych, rocznik 2021. Chcę ją dostosować do standardów EU jak najbardziej się da i tym samym wymienić lampy na tutejsze. Domyślnie zainstalowane są biksenony 25w. Czy moglibyście mi powiedzieć jednoznacznie, co mnie przy nich czeka? W jednym miejscu przeczytałem, że muszę domontować jeszcze regulację oraz spryskiwacze, a w innym miejscu, że te 25w nie wymagają w zasadzie nic dodatkowego - mogę się gdzieś mylić, ale czytałem o tym w wielowątkowych tematach i może się pogubiłem

Dziękuję za pomoc

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

W Europie głównie xenony 35W z autopoziomowaniem i spryskami które powinieneś dołożyć jeśli to ma być "najbardziej jak się da".
    25Wz tego co się orientuję nie wymagają tych dokładek ale nie wiem czy znajdziesz europejskie 25W.

P.S. Mogę się mylić bo nigdy tego nie robiłem ale tak piszą...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Wymóg spryskiwaczy zależy od strumienia świetlnego. Powyżej 2000 lm - wymagane. Xenony poniżej 2000 lm (25 W) nie wymagają spryskiwacza.
    Natomiast autopoziomowanie jest wymagane dla LED (każdych) i wszystkiego powyżej 2000 lm.
    https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/do.../D20240502.pdf strona 67, ostatnia komórka tabelki.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Ok, czyli się nie pomyliłem :⁠-⁠)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wsadza się lampy 25W EU i zmienia panel świateł na EU (nie będą się zgadzać ikonki na panelu, choć było tu na forum jak przerobić wewnątrz aby się zgadzały). używek lamp 25W EU mało/raczej droższe, jednak legalne 100% dostosowanie się na 35W to znacznie więcej pracy i kosztów i kłopotu (dorobienie AFLS, wiązek jego, wiązek czujników, przeróbka wiązki od lamp do panelu, dołożenie czujników, dołożenie zderzaka ze spryskami, zbiorniczka, jakieś wiązki czy uzupełnienie skrzynki bezpeczników w podszybiui, zmiany proxi). Jeśli więc to ma być robione u kogoś , to wyjdzie drożej na używkach niż nówki lampy z ASO. Temat może wygladać różnie jeśli np i tak musisz wymieniać zderzak - jesli nie musisz to byłby dodatkowy koszt.
    Można też kombinowac z lampami LED My23 które za ok 10k nówki dokładają, sprysków nie potrzebują, co prawda matrix działał nie będzie. tyle że one chyba też nie do końca na legalu - bo regulacji nie masz.
    80% ludzi olewa temat, albo zostaje USA, albo usuwają z nich tylko obrysówkę, albo ładuje 35W EU bez regulacji/sprysków. Narazie w PL to działa, choć za granicą znam z forów przypadki że nie przechodziły pierwszego przeglądu takie auta.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0 Veloce 21'

Domyślnie

Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie, zostaję przy 25w + zmiana panelu